Амерички лист „Волстрит џурнал” у тексту под насловом „Руси обављају вежбе преживљавања у случају експлозије нуклеарне бомбе, док се Хладни рат захуктава”, пише да се у Русији „склоништа од бомби обнављају и гас маске тестирају усред напетих односа између руског председника Владимира Путина и САД”.

 

rusija-civilna-zastita

 

Амерички лист наводи да су „руске власти појачале мере преживљавања у случају нуклеарног рата усред обрачуна са Васингтоном, обрисавши прашину са планова цивиле одбране из совјетске ере и обнављајући склоништа од бомби у највећим градовима”.

 

„У Министарству за ванредне ситуације Кремља, Хладни рат се вратио. Земља је недавно одржала највеће вежбе цивилне одбране још од распада СССР, у којима је, по наводима званичника, 40 милиона људи увежбавало одговор на хемијске и нуклеарне претње”, наводи „Волстрит џурнал”.

 

 

Лист пише да су „паралелно са тим, коментатори на ваздушним таласима којима доминира држава упутили неке од најкрештавијих антиамеричких коментара какви нису виђани годинама”.

 

„Русији је мука од арогантних лажи Америке”, наводи „Волстрит џурнал”  речи „утицајног коментатора Дмитрија Кисељова” изговорених овог месеца након пропасти сиријског мировног плана.

 

 

Шеф руског „Левада-Центра” за истраживање јавног мњења Лев Гудков кажа за амерички лист да „претња нуклеарним ратом такође чини то да се на становништво лакше утиче и оно не буде критички расположено” према власти.

 

„Већина људи верује да је Трећи светски рат већ почео, али сада смо још увек у хладној фази рата, која може, а и не мора да се претвори у врући рат. А током рата морате да подржавате власти своје земље”, наводи Гудков – преноси Танјуг.

 

 

 

Извор: Политика

Тагови: ; ; ;