У 11 ваздушних удара које је извела коалиција предвођена САД у Сирији, око 300 цивила је убијено, објавила је «Раша тудеј» позивајући се на последњи извештај организације за људска права «Амнести интернешенел».

 

АЛЕП

 

Амнести интернешенел каже да САД треба отворено да саопште колико је цивила погинуло у њиховој борби против Исламске државе, преноси РТ.

 

Сумња се да је Централна команда САД, која руководи коалиционим нападима у Сирији «можда извела незаконите нападе» у Сирији, и да није предузела неопходне мере како би спречила убијање цивила, наводи Амнести интернешенел (АИ).

 

«Страхујемо да коалиција предвођена САД знатно потцењује штету коју наноси цивилима у операцијама у Сирији», рекао је Лин Малуф, заменик директора за истраживања у регионалној канцеларији АИ у Бејруту.

 

Према његовим речима, крајње је време да америчке власти искрено саопште које су пуне размере штете нанете цивилима у коалиционим нападима у Сирији.

 

АИ је истражила доказе, укључујући изјаве очевидаца, извештаје организација за људска права и медије и процењује да је у нападима убијено и до 300 цивила.

 

У данас објављеном извештају додаје се да би укупан број цивилних жртава настрадалих у дејствима коалиције од почетка операција против такозване Исламске државе у Сирији 2014. године, могао бити «чак 600 или више од 1.000 људи».

 

 

 

(Танјуг)

Тагови: ; ; ; ;