Први потпредседник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је вечерас да Србији не пада на памет да преговара о новим условима Приштине и да ће Бриселски дијалог бити или статусно неутралан — или га неће бити. После најновијих условљавања Приштине, за сутра је заказана седница Владе Србије.

 

Дачић

 

„Ово је један безобразлук за домаћу употребу, јер ту постоје неке тезе које Србији не падају на памет да о томе разговара, нити да доноси било какве одлуке, као што је питање граница, одштете, признања Косова, чланства у међународним организацијама», рекао је Дачић за РТС поводом услова који је поставила Приштина за наставак дијалога са Београдом.

 

У документу који је косовска министарка Едита Тахири поднела Бриселу као услови наводе се „успостављање границе између Косова и Србије, поштовање суседства, немешање и престанак њеног интервенисања на Косову и сарадња на пољима од интереса за обе државе», пренео је приштински лист Коха диторе.

 

„Ако су то услови, нема дијалога, и то више није проблем Србије. Дијалог ће се водити као статусно неутралан, или га неће бити. Србија је потпуно јасна. Под овим условима сигурно га неће бити“, истакао је он.

 

„То је смејурија и нико озбиљан не може да мисли да ће Приштина неког да услови. Кога може да услови Приштина, за шта се она уопште пита?“, рекао је шеф српске дипломатије.

 

Према томе, ове услове, како је навео, косовска министарска задужена за дијалог Едита Тахири „може да окачи на огласну таблу скупштине Косова“, и то је за унутрашњу употребу.

 

„Ми треба да задржимо хладну главу. Ово су провокације, ми настављамо наш пут, ми ћемо бити конструктивни, нико нас не може да условљава, ни Брисел, ни Приштина. Знамо шта су национални државни интереси Србије — то јесте Европска унија, али и заштита наших националних интереса“, рекао је Дачић.

 

 

 

Извор

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ;