Српски потпредседник Федерације БиХ Милан Дуновић и градоначелник Сарајева Иво Комшић у одвојеним посетама обишли су локалитет Казана, на Требевићу, где су положили цвеће и одали почаст српским жртвама страдалим на том месту.

 

kazani

 

Милан Дуновић је подсетио да се данас навршава 23 године од стравичног злочина, када су убијени грађани српске националности, грађани Сарајева.

 

«Сматрам да Сарајеву треба мало више приче о Казанима, да треба споменик овде, јер то је нешто што су урадили појединци у редовима Армије БиХ», рекао је Дуновић.

 

 

Међу убијенима на Казанима, додао је, било је и «припадника Армије БиХ, грађана који су бранили град», оценивши да се о злочину на Казанима треба говорити отворено и да нико не треба да штити злочинце.

 

«Треба се јасно рећи да то није била званична политика која се у Сарајеву проводила 1993. године», истакао је Дуновић.

 

Навео је да ни 23 после злочина на Казанима, нема прецизних података о броју убијених на том месту, истичући да су «без обзира на број, жртве жртве и да је истина потребна свима».

 

Казане су с Дуновићем посетили и чланови Српског просветног и културног друштва «Просвјета».

 

 

Казане је данас, одвојено од Дуновића, посетио и градоначелник Сарајева Иво Комшић, положио цвеће и одао пошту жртвама. На Казане је дошао у пратњи чланова Српског градјанског већа — Покрет за равноправност у БиХ.

 

Комшић је рекао да су «Казани и злочини почињени на том месту доказ да се у правичној одбрани града могу десити злочини побуђени страшћу за осветом или политиком у начелу». Говорећи о изградњи спомен-плоче на том месту, Комшић је рекао да још нису утврђена имена свих страдалих на Казанима, као ни текст који би био исписан на споменику.

 

 

Према његовим речима, жртве бачене у јаму на Казанима су били углавном грађани српске националности, али да су на том месту убијани и Хрвати и Бошњаци.

 

 

На локалитету Казани, на Требевићу изнад Сарајева, током рата убијани су углавном сарајевски Срби.

 

Никада није утврђен тачан број страдалих, а до сада су из дубоке јаме на том месту ексхумирани посмртни остаци 23 жртве, од којих је 15 идентификовано. Ради се о пет жртава мушког пола и пет женских жртава.

 

За злочине на Казанима на казне од десет месеци до шест година затвора осуђено је 14 бивших војника Армије БиХ. Главним одговорним за злочине на Казанима сматра се Мушан Топаловић Цацо и припадници Десете брдске бригаде, којом је командовао. Топаловић је убијен при покушају бега 1993. године, након што је ухапшен.

 

 

 

Бета/РТС

 

 

Тагови: ; ; ; ; ;