Ненад Поповић: Влада Србије да формира радно тело за заштиту Срба у Црној Гори

Задатак  радног тела за заштиту Срба у Црној Гори би био да интернационализује питање грубог кршења права и слобода српског народа у Црној Гори, као и да координише акције Владе Србије и свих њених институција у правцу одбране интереса и права српске заједнице у тој земљи.

 

predstavljanje-gradskog-odbora-snp-beograd-101-620x350-1

 

 

 

 

Председник Српске народне партије (СНП) Ненад Поповић позвао је данас Владу Србије да хитно формира специјално радно тело које би се бавило заштитом права Срба у Црној Гори, јер су они, како оцењује, данас „најугроженија етничка заједница у Европи“.

 

 

Поповић тврди да „криминалним режим Мила Ђукановића, спроводи идентитетски геноцид и правно и физичко насиље над Србима у Црној Гори“.

 

Он сматра да режим у Подговрици, користећи „репресивне методе“ гуши права Срба на слободно изражавање, забрањује српски језик и ћирилично писмо.

 

Такође, оцењује и да се спроводи најтеже насиље над Српском православном црквом, коју, како каже, „непризнати црногорски црквени званичници, по налогу Ђукановићевог режима, оптужују да је терористичка организација“.

 

Поповић се пита и каква би била реакција међународне заједнице када би неко у Београду било коју верску заједницу оптужио за тероризам.

 

У изјави се оцењује и да је, иако српски народ у Црној Гори чини више од трећине тамошњег становништва, потпуно национално и политички обесправљен, да је његов уставно-правни статус непризнат, „док се српски политички лидери хапсе, а њихове породице излажу најгорим видовима претњи и застрашивања“.

 

Према речима Поповића, време је да званични Београд престане да игра улогу незаинтересованог посматрача догађаја у Црној Гори, већ да испуни своју уставну обавезу и предузме енергичне кораке како би се српски народ у Црној Гори заштитио од „идентитетског и физичког прогона режима у Црној Гори“.

 

 

ин4с