Озбиљна понуда Патрушева Србији

Секретар Савета безбедности Руске Федерације Николај Патрушев предложио је данас МУП-у Србије да размотри рад на меморандуму о разумевању који би створио неопходне формалне услове за редовну комуникацију о питањима од обостраног интереса.

 

фото: Спутњик
фото: Спутњик

 

Наводећи да се о томе разговарало још 2013. године у Београду, Патрушев је на почетку састанка са министром унутрашњих послова Небојшом Стефановићем рекао да тај документ нема правно обавезујући карактер, нити статус међународног уговора.

 

Он је навео да се нада да ће нацрт тог документа бити усаглашен како би био припремљен за потписивање на маргинама међународне конференције о безбедности, која ће бити одржана идуће године у Русији.

 

Према његовим речима, постоји типски нацрт тог документа који Савет безбедности Русије има са најповерљивијим партнерима.

 

Он је подсетио да је последњи састанак руског Савета безбедности са делегацијом МУП-а Србије одржан ове године у Грозном, када се разговарало о проблемима међународне и регионалне безбедности у билатералном саставу.

 

„Данас имамо могућност да се још детаљније зауставимо на питањима од обостраног интереса“, рекао је Патрушев.

 

 

Он је навео да се од последњег састанка са делегацијом из МУП-а Србије геополитичка ситуација у свету мењала, да је врло динамична, укључујући динамичне промене на Балкану. Како је навео, Србија је постала традиционалан учесник међународних састанака високих представника који надгледају питање безбедности.

 

„Рачунамо на ваше учешће на следећој конференцији 2017. године“, изјавио је Патрушев и додао да ће МУП добити званичан позив за учешће на тој конференцији.

 

 

Фото: Танјуг
Фото: Танјуг

 

 

Стефановић је рекао да треба остварити још бољу сарадњу са руским безбедносним службама, и да ће са Патрушевим разговарати о односу Србије и Русије у области безбедности и могућностима унапређења сарадње у тој, како каже, важној области.

 

На почетку састанка, Стефановић је рекао да Србија жели да упозна колеге из Русије са безбедносном ситуацијом у Србији, о ситуацији у борби против тероризма и екстремизма, као и изазовима који се односе на миграције и борбу против организованог криминала.

 

„Ово су области у којима постоји апсолутно јединство у службама безбедности Србије, и сва наша министарства и службе безбедности и различите друге институције раде као један да би спречили да Србија и њени грађани буду мета терориста и криминалаца“, рекао је Стефановић.

 

Министар је навео да већ сада постоји добра сарадња са Министарством унутрашњих послова Русије, Федералном службом обезбеђења, Федералном службом безбедности и Националном гардом.

 

 

 

Извор