Русија је повукла захтев да се флотили руских ратних бродова, предвођеној носачем авиона “Адмирал Кузњецов“ испоручи гориво у шпанској луци Сеута. Шпанија се због разматрања тог захтева суочила са бројним критикама.

 

Кузњецов
Адмирал Кузњецов

 

Бродови руске ратне флотиле већ су прошли Гибралтарски мореуз, када је и Шпанија требало да, уколико донесе такву одлуку, испоручи гориво.

 

Након што су шпански медији објавили да ће се руски бродови зауставити у луци Сеути, уследиле су бројне критике. Шпански лист Паис је касно синоћ објавио да шпанско Министарство спољних послова разматра захтев руске флотиле за заустављање у Сеути.

 

И Велика Британија је раније изразила забринутост да би Шпанија могла да дозволи руској флотили да напуни гориво на путу ка Сирији, рекла је данас портпаролка британске премијерке Тереза Меј, додајући да Лондон пажљиво прати ситуацију.

 

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је, такође, прошле недеље изразио забринутост због борбена група руске морнарице, која је у Средоземно море упловила са носачем авиона.

 

Борбена група руских бродова на челу са носачем авиона „Адмирал Кузњецов” средином месеца послата је у Средоземље.

 

 

 

Извор

Тагови: ; ; ; ; ; ;