Амерички Министар одбране Ештон Картер је објавио да су САД и њихова коалиција започели припреме за операцију против «исламске државе» у граду Рака.

 

41893_russia-usa-bomb_f

 

„Заједно са партнерима смо почели да припремамо терен за оперцију изоловања Раке. Русија не учествује у планирању будућих операција око Раке“, рекао је Картер по завршетку састанка Министара одбране НАТО у Паризу.

 

Као одговор на ову изјаву, одмах је уследило упозорење из Москве.

 

„Русија је категорички против планова САД да своје снаге после заузимања Мосула преместе из Ирака у Сирију ради заузимања Раке. Уколико до тога дође, Русије ће уложити протест. Русија ће категорички бити против јер би то било незаконито премештање америчких снага у Сирију, с обзиром на то Американци немају позив руководства Сирије. А само са дозволом и позивом Дамаска могу ући у Сирију“, изјавио је утицајни члан комитета Савета Федерације за међународне послове Игор Морозов, додајући да би улазак трупа САД у Сирију био у супротности са Женевским споразумима и да би могао довести до великог војног конфликта који би требало искључити по сваку цену.

 

Ката

Тагови: ; ;