Почетак суђења осморици припадника Специјалне бригаде МУП-а Републике Српске оптужених за злочине над цивилима у Сребреници заказан је за 12. децембар, пред Оделењем за ратне злочине Вишег суда у Београду.

 

sud-bg

 

У предмету Сребреница данас је завршено припремно рочиште, а главни претрес је одређен за 12. и 13. децембар, прецизирала је портпарол суда Тања Кољеншић.

 

Припремно рочиште било је затворено за јавност и на њему су се сви оптужени кратко изјаснили да нису криви, док ће на суђењу моћи јавно да детаљно изнесу своју одбрану.

 

Тужилаштво за ратне злочине терети окривљене за кривично дело ратни злочин против цивилног становништва у саизвршилаштву, док браниоци окривљених оспоравају њену садржину и прецизност, тврдећи да појединачне радње за које се терете нису јасно дефинисане.

 

У овом поступку планирано је саслушање многобројних сведока и експерата као и извођење других доказа.

 

Оптужница терети Недељка Милидраговића, Алексу Голијанина, Миливоја Батинића, Александра Дачевића, Бору Милетића, Јована Петровића, Драгомира Паровића и Видосава Васића.

 

Они се терете да су у Сребреници починили ратни злочин над цивилним становништвом, тако што су у хангару «Кравице» 14. јула 1995. године убили више стотина муслимана.

 

 

РТРС

 

Тагови: ; ;