Западним медијима чак и карикатуре руског медведа представљају опасност.Водећа издања у Великој  Британији су пронашла нови разлог за напад на Русију. Разлог су овај пут биле патриотски карикатуре, које се налазе на друштвеним мрежама  руских амбасада.

karikatura-1

Заборављајући да је смисао карикатура забаван, новинари британских медија  су изразили огорчење што илустрације исмејавају  политику запада.

 

«Русија, не само да изражава војне претње НАТО и ЕУ, већ их изазивају кроз карикатуре на  Твитеру», пишу британски медији.

 

Илустрације које су изазвале тако бурну реакцију, приказују  руског  медведа. У првој илустрацији, он показује своје бицепсе Европи. У позадини се могу видети куле Кремља, као и лансери свемирских ракета  украшени  руском тробојком.

 

Новинаре је прилично узнемирила  на илустрацији  насликана свиња-касица прасица, са натписом «€ -зоне» која посматра руског медведа из ограђенох простора над којим се вијори застава дугиних боја.

 

Симболика је очигледна, наводе британски медији: «. Мођна Русија-насупрот феминизираног Запада са његовим либералним вредностима, који му доносе много проблема са Руске тачке гледишта»

karikatura-2

На другој карикатури је илустрација руског медведа који се спрема да нанесе одлучујуће ударе по терористима  који су за таоце узели читаву  планету Земљу. Иза медведа  се скрива низ земаља, а посебно је препознатљив чувени амерички «Ујка Сем.» Он позива Русију на  уздржаност и  опрезност- «Шта то  дозвољавате  себи?!»….» Нема потребе за насиљем! «….Можда су «умерени»…

 

 

«Русија овом илустрацијом исмејава неодлучност Запада и приказује се као јака, водећа нација која има моћ»  наводе огорчени  британски новинари.

 

Тагови: ; ;