Извештај о наводном ваздушном нападу на школу у сиријском граду Идлиб је УНИЦЕФ, како се испоставило, добио од организације Syrian Civil Defence, познатије као «Бели шлемови». На Западу је та организација претстављена као једина која помаже сиријском становништву током свих ратних година. Али, зна се да «Бели шлемови» често организују провокације, укључујући и оптужбе на рачун Русије.

 

УНИЦЕФ: ПОГИНУЛО ДВАДЕСЕТ И ДВОЈЕ ДЕЦЕ У ГРАНАТИРАЊУ ШКОЛЕ У СИРИЈИ

 

О томе како је највероватније организована провокација са бомбардовањем школе у Идлибу, сазнао је уређивачки одбор Цариграда у аналитичком центру «Катехон».

 

us-syria-white-helmet_horo-e1411887802515-640x360

 

«На фотографијама и видео записима које су објавили представници «Белих шлемова» видимо само разарање које обичан посматрач никада не може тачно да идентификује. Приказани су професионално урађени видео записи на којима се показују сломљени столови у школи и жене које плачу, али није јасно када се догодио напад и, што је најважније, на основу чега Syrian Civil Defence оптужује Москву за бомбардовање школе», кажу у аналитичком центру.

 

Према «Белим шлемовима», школа је бомбардована из ваздуха 26 октобра, али се на фотографијама не види напад. Ипак, већ у првим изјавама су «Бели Шлемови» оптужили руску авијацију као кривца.

 

1-skola

 

«Током ваздушних удара руских војних авиона на школу у Сирији је погинуло двадесет и шесторо људи. Већина њих су ђаци који су на школовању у граду Идлиб», пише у првом извештају.

 

Познато је да је пре недељу дана Русија ограничила летове своје авијације изнад територије Сирије, да би олакшала одвијање хуманитарне акције у Алепу, о чему је говорио руски амбасадор при УН Виталиј Чуркин, коментаришући извештај заменика генералног секретара организације, који је још једном себи дозволио да без доказа оптужи Москву.

 

A damaged classroom is pictured after shelling in the rebel held town of Hass, south of Idlib province, Syria October 26, 2016. REUTERS/Ammar Abdullah

«Беле Шлемове» финансира Џорџ Сорош, познат по својој антируској пропаганди. Први корак је направљен 2013 године када је та организација основана са почетним капиталом од 300 000 долара. Затим је уложено још 13 милиона долара. Данас се сваке године у касу ове организације слије, према званичним изворима, 30 милиона долара из САД, Велике Британије и Холандије. Према сиријским изворима, буџет организације тренутно износи око 50 милиона долара. Никоме другоме се не даје на располагање толико новца.

 

Постепено су «Бели шлемови» створили медијску слику која прикрива злочине сиријских опозиционих бораца. О томе какве провокације организују чланови ове организације, Цариград је већ извештавао раније.

 

Ката

Тагови: ; ;