Република Српска упутила је 16. извештај Савету безбедности УН у којем је аргументовано указано на настојања СДА да подрије стабилност и функционалност БиХ, као и на поступке власти Републике Српске предузети с циљем одбране њених уставних и законских права у складу са Дејтонским споразумом, као и реформама које су нужне за европске интеграције БиХ.

 

pismo-rs

 

У пропратном писму, које је председник Републике Српске Милорад Додик упутио генералном секретару УН Бан Ки Муну, наводи се да је Извешатај упућен с циљем да Српска, као страна потписница Општег оквирног споразума о миру у БиХ и анекса који су његов саставни део, помогне Савету безбедности УН у предстојећој дебати о БиХ.

 

У писму се појашњава да се у првом делу Извешатаја показује како највећа бошњачка странка — СДА, настоји да подрије безбједност, функционалност и сарадњу у БиХ.

 

 СДА покушава да изазове кризу тако што напада легитимитег Републике Српске настојањима да забрани обележавање дана настанка Републике Српске и озбиљним претњама насиљем против Републике Српске. Овакви поступци СДА део су ширег обрасца подривања стабилности и функционалности БиХ, те сарадње између ентитета и конститутивних народа БиХ — појашњава се у писму.

 

У овом делу Извештаја, такође, се указује на чињенице како је СДА допринела томе да се БиХ претвори у уточиште џихадиста, који представљају озбиљну претњу по БиХ, Европу и остатак света.

 

У другом делу Извештаја аргументовано су наведни начини на које Република Српска брани своја уставна и законска права по основу Дејтонског споразума и других закона с циљем одржавања уговорима успостављених политичких структура и мира.

 

 Гласачи Републике Српске недавно су донели огромну победу странкама владајуће коалкције Републике Српске, чиме је послата снажна порука подршке Влади Републике Српске и њеним политикама, укључујући економске реформе и заштиту права која су Републици Српској дата Дејтонским споразумом. Исто тако, гласачи у Републици Српској недавно су учествовали на референдуму о Дану Републике, празнику Републике Српске, на ком су се огромном већином изјаснили у прилог задржавања постојећег датума празника — истакао је председник Српске у попратном писму.

 

У писму је констатовано да, упркос грозничавим тврдњама функционера СДА, референдум није имао никакве везе са територијалним интегритетом БиХ и организован је у потпуности у складу са позитивним прописима.

 

 Референдум је био корак ка извршавању одлуке Уставног суда БиХ о Дану Републике из новембра 2015. године, која, како се детаљно објашњава у овом извештају, не може разумно да се тумачи као забрана Републици Српској да обележава дан свог оснивања — нагласио је Додик.

 

У пропратном писму је наведено да је у другом делу Извештаја објашњено и зашто су недавно објављени резултати пописа становништва у БиХ нетачни и правно неважећи.

 

У трећем делу Извештаја наглашена је снажна подршка Републике Српске интегрисању БиХ у Европску унију и испитују се реформе које су нужне за континуиран напредак.

 

Република Српска наставља да енергично улаже напоре у приближавање БиХ Европској унији, између осталог и путем реализације Програма реформи, на чијем челу је Европска унија. У трећем делу, такође, се бавимо битним реформама судских и тужилачких институција на нивоу БиХ које су нужне за европске интеграције — додаје се у писму.

 

Председник Републике нагласио је да су, између осталог, реформе усмерене на укидање тужилачке дискриминације српских жртава ратних злочина, реформу правосуђа кроз структурисани дијалог, укидање улоге страних судија у Уставном суду БиХ и заустављање злоупотребе институција правосуђа у политичке сврхе.

 

У свом даљем раду на реформама, чији је циљ раст привреде и напредовање на путу европских интеграција, Република Српска тражи од чланова међународне заједнице да поштују Дејтонски споразум и подрже локалне реформске иницијативе у БиХ.

 

Председник Додик наглашава да је Република Српска уверена да БиХ може бити стабилан и успешан дио Европе под условом да се поштује њена дејтонска структура.

 

Љубазно Вас молим да овај акт, приложени Извештај и његов додатак доставите чланицама Савета безбедности. Уколико Вама или чланицама Савета безбједности буду потребне информације поред оних које су садржане у Извјештају или одговори на евентуална питања у погледу његовог садржаја, биће ми задовољство да Вам их доставим — навео је председник Српске у пропратном писму упућеном генералном секретару УН.

 

 

СРНА

Тагови: ; ;