Русија је одбацила као «неубедљиве» закључке истраге спроведене под вођством Уједињених нација, који показују да су снаге сиријске владе извеле најмање три хемијска напада у Сирији, јавља АФП. Руски амбасадор Виталиј Чуркин рекао је у Савету безбедности да ти закључци «нису поткрепљени доказима», како је наведено у тексту његових опаски, који је француској агенцији достављен током састанка иза затворених врата.

489617_vitalij-curkin_f-620x330

Прошле недеље је најављено да ће Савет безбедности дискутовати о најновијем извештају међународног тима, чији је пун назив Заједнички истражни механизам Организације за забрану хемијског оружја и УН (ЈИМ). Савет безбедности је успоставио ЈИМ пре годину дана, како би се утврдило ко је одговоран за хемијске нападе у Сирији, а тај тим је досад истражио девет случајева у седам сиријских градова.

 

Тим је установио да је сиријска влада извела и трећи хемијски напад у тој земљи разореној ратом, а то је наведено у извештају који је прошле недеље достављен Савету безбедности УН.

 

У извештају, који је достављен 21. октобра касно увече, у који је АП имао увид, тим тврди да постоје «довољни докази» на основу којих се може закључити да су сиријске снаге одговорне за један од напада у Кменасу у провинцији Идлиб, који је изведен 16. марта 2015. године.

sirija-re-7

Тим наводи да је направа, бачена са велике висине, «погодила земљу и ослободила токсичну супстанцу која је угрозила становништво», док су очевици и болничко особље препознали да је реч о мирису и симптомима гаса хлорина. Тим је, међутим, закључио да нема довољно доказа да би се утврдила одговорност за друга два напада.

 

У августу је међународни тим окривио владу сиријског председника Башара eл Асада за употребу хлорина у два напада, а Исламску државу за употребу иперита у једном нападу, подсећа АП. Тада је тим навео да још три напада указују на могућност умешаност владе.

 

САД, Британија и Француска траже да Савет безбедности Уједињених нација наметне санкције Асадовом режиму због коришћења хемијског оружја, али је Русија, најближа савезница Сирије, оценила да докази који су изнети у августовском извештају нису одлучујући и најавила да ће се успротивити санкцијама, подсећа америчка агенција.

Извор РТС

Тагови: ; ; ;