Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да нису тачни наводи појединих медија и посланика ЛДП-а у Скупштини, да Србија због Русије није отворила нова поглавља у октобру.

ivica_dacic

„Прочитао сам у новинама данас, а то су рекли и посланици ЛДП-а јуче у Скупштини, да Србија није отворила поглавља због Русије. То су безочне лажи“, рекао је Дачић новинарима у Јагодини.

 

Како је навео, у октобру није постигнута сагласност свих држава-чланица ЕУ да се отворе нова поглавља, а једини разлог је изостанак напретка у дијалогу Београда и Приштине. Ако до напретка дође, поглавља ће бити отворена у децембру, али то нема никакве везе са Поглављем 31, које се односи на спољну политику, а које још није ни отворено, рекао је Дачић.

 

„Престаните више да лажете. Покушавају да кажу да је Русија крива што Србија не напредује ка ЕУ“, рекао је Дачић и поновио да то није тачно.

 

Потпредседник Владе Ивица Дачић негирао је да „неко са Запада“ тражи промену формата у којем се одвија бриселски дијалог и поновио је да Београд очекује наставак разговора, али и да не пристаје на теме које излазе из оквира статусне неутралности.

 

Дачић је новинарима у Јагодини рекао да Београд сматра да је неопходно да дијалог буде настављен и да ће то бити приоритет, али да нико не може да рачуна на то да може да се поиграва са Србијом и да износи нове услове за које се унапред зна да не могу да буду прихваћени.

 

„Ако мисле да су теме попут границе, ратне одштете, међународног признања, чланства у међународним институцијама теме о којима треба да разговарамо, онда ми нисмо сагласни да тај дијалог уопште буде настављен. То је нешто о чему се не разговара, ми водимо статусно неутрални дијалог“, рекао је Дачић.

Извор Спутник

Тагови: ; ; ;