Кинa се домогла планова Пентагона

Кинеска шпијунажа je већ неколико пута успела да продре у структуру америчких институција у чијој је надлежности национална безбедност и да од Министарства одбране САД украде тајне податке о плановима за случај конфликта између две земље, тврди амерички интернет-лист Washington Free Beacon.

 

russia-china

 

„САД се суочавају са великом и растућом претњом својој националној безбедности због кинеске шпијунаже која изводи целе операције срачунате на прикупљање података. Кинези упадају у компјутерске мреже и користе агенте. Пораст активности кинеске шпијунаже бележи се током свих последњих петнаест година. У томе учествују Министарство државне безбедности Кине, њена Народно-ослободилачка армија, као и војне организације Комунстичке партије Кине“, пише лист, тврдећи да Кинези поседују и нацрт извештаја комисије конгреса САД за питања економије и безбдности у америчко-кинеским односима.

 

Лист тврди да је амерички потпуковник Пирс Бишоп 2014 својој супрузи Кинескињи дао податке о тајним плановима који се тичу постављања америчких нуклеарних снага и шпијунских и ударних дронова MQ-9 Reaper у случају конфликта са Пекингом и да је за Кинезе радио и старији сарадник PACOM Џејмс Фондрен.

 

Ката