Председник Србије Томислав Николић рекао је у интервјуу за РТ да је Руска операција у Сирији усмерена на борбу против тероризма.

 

nikolic-3

 

«Ми у Србији смо увек сматрали да руска операција у Сирији има за циљ борбу против тероризма који је данас представљен у виду «Исламске државе». Русија је преломила ток овог рата и показала да одређене државе у претходних неколико година нису учиниле ништа осим спектакла. Русија помаже легалним властима Сирије, али и целом свету задржавајући претњу тероризмом, од кога је страх захватио земље Западне Европе.  Дакле, уз сво дужно поштовање према другим великим играчима у сиријској кризи, верујем да је руска операција била  једина одржива и треба да постане пример за друге државе. Очигледно, они се суочавају са озбиљним ризиком ако се не предузму одлучне и оштре мере против терориста»- рекао је Николић додајући да се Русија у Сирији помаже властима у борби против тероризма а да не учествује у сукобима између власти и опозиције.

 

Он је рекао да се свет налази на ивици новог Хладног рата и да се из тог разлога критикује сваки потез Русије.

 

«Свет се налази на граници новог Хладног рата и због тога се сваки поступак Русије у сфери одбране, војној сфери, политичкој или економској критикује. Другачије не могу да објасним разлог критике на рачун Русије због борбе против тероризма»- додао је председник Србије.

Тагови: ;