Патриjарх Иринеj поручио jе данас да док постоjе Срби постоjаће и свест о српском Kосову и Mетохиjу, те да Kосово из нашег срца и душе нико не може избацити.
patrijarh-irinej
На промоциjи монографиjе „Задужбине Kосова и Mетохиjе — историjско, духовно и културно наслеђе српског народа» на Саjму књига, патриjарх jе рекао да ниjе чудно што се Србиjа данас бори да сачува своjе Kосово и Mетохиjу, jер jе Србиjа без Kосова и Mетохиjе као цоцовек без душе и срца и без Kосова не може да постоjи.
Према његовим речима, на Kосову и Mетохиjи jе почетак Србиjе и њен краjњи домет духовних вредности.
Говорећи о монографиjи, патриjарх jе рекао да се у њоj налази све оно што треба да знамо о Kосову и Mетохиjи и шта значе Kосово и Mетохиjа jуче, данас и сутра.
Наводећи да jе монографиjа прави документ о Kосову и Mетоиjи, патриjарх jе изразио наду да ће она бити значаjна и за оне коjи одлучуjу о Kосову и Mетохиjи.
«Jедина трагедиjа би била ако Срби забораве Kосово и Mетохиjу. Надамо се да то никада неће бити», поручио jе патриjарх.
Oн jе рекао да jе монографиjа капитално дело и да jе Kосово и Mетохиjа колевка наше историjе, културе и духовности, те да се све што Србиjа данас има и чиме мозе да се поноси зачело и развиjало на Kосову и Mетохиjи.
Наводећи да су на Kосову насе наjвеће светиње, патриjарх jе рекао да се све на Kосову и Mетохиjи развиjало под окриљем наше цркве коjа jе знала да покрене и цени духовне вредности.
Директор Kанцелариjе за KиM Mарко Ђурић рекао jе да ће обjављивање ове књиге допринети истини о нашем Kосову и Mетохиjи и судбини нашег народа.
«Србиjа и српски народ никад неће одустати од борбе за Kосово и Mетохиjу», рекао jе Ђурић, наводећи да монографиjа сведочи чиjе jе Kосово и Mетохиjа, коjе jе описано као земља настала на српскоj државности, историjи и култури.
Ђурић jе рекао да Kанцелариjа за KиM, помажући обjављивање ове књиге, остваруjе jедну од главних сврха свог постоjања jер поштуjе, чува и негуjе своjу културу, духовност, али и државност.
ТАНЈУГ

Тагови: ;