Земље Евроазијске економске уније (ЕЕУ) и Израела до краја године ће одржати први круг преговора о Зони слободне трговине (ЗСТ), изјавио је премијер Русије Дмитриј Медведев на проширеној седници Међувладиног савета ЕЕУ.

 

photo_375

У четвртак је премијер Казахстана Бакитџан Сагинтајев рекао да земље ЕЕУ преговарају о стварању ЗСТ са Корејом, Египтом, Ираном и Индијом. Осим тога, интерес за сарадњу са ЕЕУ показују и земље Јужне Америке.

 

„До краја године планиран је први круг преговора о стварању ЗСТ са Израелом. Почињу преговори са Србијом и бројним другим државама о којима су колеге већ говориле“, рекао је руски премијер и додао да су након закључења споразума са Вијетнамом државе ЕЕУ почеле преговоре са Кином, преноси Спутњик.

 

Преговарачки процес о ЗСТ је дуг, интензиван, али на крају он је од великог значаја за развој Евроазијске економске уније, закључио је Медведев.

 

ЕЕУ је трговински блок основана 2015. године на основу царинске уније Русије, Казахстана и Белорусије. Нешто касније су се придружиле Јерменији и Киргистан. Вијетнам је званично постао прва не-регионална држава која се придружила блоку који је дизајниран да обезбеди слободно кретање робе, услуга, капитала и радне снаге између земаља чланица.

 

Тагови: