Путин на Валдају: Свет мора да припада свима нама

Јуче се Председник Руске Федерације Владимир Путин обратио учесницима међународног форума Валдај на завршној пленарној седници XIII по реду годишњег заседања.

 

Ти наступи су већ постали традиција. Тај такозвани „Валдајски наступ“ привлачи пажњу политичара, стручњака и политички активних грађана широм света. Говор на Валдају се, по правилу, односи на глобалне и стратешке проблеме и перспективама на тим пољима. Ни овогодишњи наступ није био изузетак. Тема заседања је звучала попут оног „Будућност почиње данас..контуре сутрашњег света„.

 

64182_12-putin-1-ap_f

 

Заправо, то је сам Путин рекао у свом говору. Истовремено, ставови руског Председника о тренутној ситуацији у свету су далеко од оптимистичних.

 

„Прошле године смо, у оквиру Валдајског форума, разговарали о несигурном устројству светског поретка. На жалост, у протеклих неколико месеци се мало тога догодило што би ситуацију побољшало. Да будем искрен, ништа се није променило на боље“, рекао је Путин на почетку свог говора.

 

ПУТИН О ИЗЈЕДНАЧАВАЊУ КРИМА И КОСОВА: НЕ ПРОВОЦИРАЈТЕ НАС!

 

Према речима Председника, противречности и проблеми, тензије и разлике су данас само још више порасле. И све се само гомила и све је већи притисак у међународним односима. Према Путиновом мишљењу, није само глобална криза у питању, већ и криза система и идеологије.

 

„У ствари, у кризи је сам пројекат глобализације, а у Европи је, знамо то добро, проблем у неуспеху мултикултурализма“, рекао је Председник, додајући да су разлози за овакву ситуацију ароганција и властољубље елита у неким земљама, пре свега у САД.

 

„Мислим да је овакво стање у великој мери последица погрешних, исхитрених, а често и тврдоглавих избора елита неких земаља у задњих четврт века. Тада, на прелазу ‘80 у ’90 је још било прилике не само да се убрза процес глобализације, већ га учинити квалитативно другачијим, хармоничним и одрживим. Међутим, земље које су себе прогласиле за победнице у хладном рату су почеле да преобликују светски политички и економски поредак према себи и у свом интересу“, описао је Путин своје виђење ситуације у свету америчке хегемоније која одбија да се повинује било чијој контроли.

 

ПУТИН: БОМБАРДОВАЊЕ СРБИЈЕ — САМОВОЉА САД

 

„Запавши у еуфорију, они су суштински напустили смислен, равноправан дијалог са осталим учесницима у међународном животу и одлучили су да не успоставе и унапреде универзалне институције, већ су покушали да прошире на цео свет деловање својих структура, своја правила и прописе, а затим су кренули путем глобализације и безбедности „за себе и за своје миљенике“, за елиту а не за све“, рекао је Председник Путин.

 

Он је даље описао глобалне изазове и претње са којима се данас суочава цео свет због грешака, неспособности, самопоуздања и амбиција западних елита, од међународног тероризма до економских питања и усаглашавања са међународним правом.

 

Ситуација је, по његовом мишљењу, веома лоша и тешка, али постоји решење и то је управо оно што Русија данас нуди. Без разлика између речи и дела, Русија свој курс доследно спроводи у међународној политици.

 

„Очигледно је да је сада међународној заједници важно да се фокусира на стварне проблеме са којима се суочава човечанство и да пронађе решење да би свет био сигуран и стабилан, а систем међународних односа равноправан и фер“, објаснио је Путин.

 

Према његовим речима, такав приступ би преобратио глобализацију изабраних у глобализацију за све.

 

„Уверен сам да се претње и изазови могу превазићи само ако делујемо заједно“, рекао је Путин.

 

Што се тиче економске ситуације, ту су принципи другачији од оних у политици.

 

„Очигледно је да економска сарадња треба да буде обострано корисна и да се заснива на општим принципима универзалности, тако да свака држава може да постане пуноправни учесник глобалног економског живота. У даљој перспективи се тренд регионализације светске привреде наставља, али регионални трговински споразуми треба да допуне, развијају, а не да се намећу универзалне норме и правила“, рекао је Путин.

 

И у овој ситуацији свако би требало да буде у стању да се договори са другима. Ради се о спремности да се сви саслушају и чују међусобно, и да се узму у обзир интереси свих учесника у међународном процесу. То је кључ за међународну стабилност и даљи успешан развој и решења проблема са којима се суочава човечанство. А то су позиције за које се Русија доследно залаже.

 

ПУТИН: РУСИ И УКРАЈИНЦИ СУ ЈЕДАН НАРОД

 

Истовремено западни естаблишмент стално говори о страшној руској претњи и руској агресији. То нема никакве везе са реалношћу, али је пропагандно блаћење Русије веома згодно.

 

„Заиста, ово је ствар профита, могућности да се усвоје нови војни буџети у сопственим земљама, да се окупе савезници зарад интереса једне суперсиле, да се прошири НАТО савез, да се увећа инфраструктура алијансе и њене борбене јединице и техника на нашим границама“, рекао је Председник у свом говору.

 

Међутим, према његовим речима, ми никога немамо намеру да нападнемо. Само Европа има 300 милиона становника и сви су у НАТО, а заједно са САД, у питању је вероватно 600 милиона људи. Русија има 146 милиона становника. Дакле, смешно је о тако нечему и говорити“, категоричан је Путин.

 

И, иако руска реторика против „наших цењених партнера“ повремено уме да буде веома жестока, а такав је био и Путинов говор за говорницом форума, сврха ових речи није агресија нити рат, већ покушај да се западне елите зауставе у тежњи да униште међународну стабилност сопственим рукама. Русија не жели да ратује, већ да разговара, потпуно свесна своје одговорности према свету.

 

„Још нисам у пензији и као тренутни шеф велике силе морам бити опрезан и не смем да испољим у својим речима превише агресије. Ја у ствари и не мислим да би то могао бити мој стил“, рекао је Путин данас на почетку свог говора.

 

Може се без сумње тврдити да то није ни руски стил уопштено. Садашњи стил руског Председника и саме Русије је љубазност и уздржаност. Тако је било свих ових година и тако ће се и наставити. И то чини и Русију и Путина лично једним од главних гараната међународне стабилности у сред свих изазова и претњи данашњице.

 

Ката