Русија без места у Савету УН за људска права јер је добила мање гласова од Мађарске и Хрватске, док је Саудијска Арабија успешно реизабрана упркос критикама упућеним на њен рачун од стране многобројних организација за људска права.

A United Nations flag flies on a mast at their European headquarters in Geneva June 22, 2012. REUTERS/Denis Balibouse (SWITZERLAND - Tags: POLITICS)

 

Мађарска је добила 144 гласа, Хрватска 114, а Русија 112.

 

Избори су одржани у јеку критика невладиних организација које тврде да су Савет УН преузели опресивни режими који ово тело користе за испуњавање личних циљева.

Амнести интернешонал и Хјуман рајтс воч су раније издале заједничко саопштење у коме осуђују Ријад за «ужасне повреде» људских прва у Јемену — бомбардовање Хути побуњеника резултирало је смрћу око 4 000 цивила.

 

Саудијска Арабија је своје место у Савету искористила да блокира спољну истрагу о бомбардовању Јемена, и успешно предложи резолуцију којом се истрага ставља у руке јеменске владе у изгнанству.

 

Саудијска Арабија је извршила 157 погубљења у земљи прошле године — највећи број у последње две деценије, и на путу је да тај број погубљења понови и ове године. Критичари режима се затварају, док жене не уживају аутономију и равноправан статус пред законом.

 

Ријад у више наврата није дозволио посете известилаца УНХЦР који су хтели да испитају правосудни систем, случајеве мучења и дискриминације.

 

У својој званичној брошури кампање, објављеној уочи гласања, Саудијска Арабија се хвалила степеном људских права, тврдећи, на пример, да подржава «оснаживање жена на свим нивоима» у складу са «шеријатским законом, који гарантује родну равноправност «.

 

 

Савет УН за људска права је формиран 2006. године са задатком да прати кршења људских права.

 

 

Тагови: ; ; ; ; ; ; ;