Руски генералштаб је саопштио о новим ваздушним ударима авиона међународне коалиције на челу са САД на цивилне објекте у области ирачког Мосула.

 

 

«У 03.35, 24. октобра, авион тактичке авијације Ратног ваздухопловства САД бомбардовали су зграду школе у насељу Тел Кајф, 14 километара северно од Мосула. У нападу је било убијених и рањених“, рекао је начелник Оперативне управе Генералштаба Оружаних снага Русије генерал-потпуковник Сергеј Рудској.

 

«Примећено је повећање интензитета напада коалиције у овом региону, укључујући употребу стратешких бомбардера Б-52», рекао је генерал.

 

 

Руско Министарство одбране је изразио наду да ће САД спровести објективну истрагу ратних злочина почињених на подручју Мосула.

 

«Ми ћемо и даље пажљиво пратити ситуацију у Мосулу. У вези с тим, желимо да дамо објашњење о нападима почињеним у периоду од 21. до 23. октобра на школу у јужном делу града и стамбеним подручјима у насељима Хазна, Каракош, Каракхараб и Еш-Шура у ирачкој провинцији Најнала, у којима је страдало више од 60 невиних цивила, а повређено више од 200», рекао је Рудскои на брифингу у петак.

 

 

Он је показао фотографије овог и других ваздушних удара авиона америчке коалиције у околини Мосула и на другим местима у Ираку.

 

«Све материјале дајемо представницима медија и надамо се да ће Сједињене Америчке Државе испунити своје обећање и спроведу објективну истрагу о ратним злочинима», рекао је Рудској.

 

 

САД је претходно оптужио Русију за ваздушни напад на школу у сиријској провинцији Идлиб. Руско министарство спољних послова и Министарство одбране су одбацили ове наводе саопштивши да су снимци школе фалсификовани.

 

УНИЦЕФ је саопшио о нападну на пет школа у Сирији од 11. октобра.