Турска је Министарству правде САД доставила нове доказе у прилог свом захтеву за изручење муслиманског свештеника Фетулаха Гулена који живи у САД, а кога Анкара оптужује да је организовао неуспели покушај пуча 15. јула, рекао је данас турски министар правде Бекир Боздаг, јавља Ројтерс.

feto

Боздаг је на конференцији за новинаре навео да је на састанку са јавном тужитељком Лоретом Линч у среду у Вашингтону, доставио америчким властима три нове фасцикле са доказима које су САД у августу тражиле у вези са оптужбама Турске против Гулена.

 

Турски министар је састанак са Линчовом описао као успешан, рекавши да је то помогло двема странама да боље разумеју међусобне ставове, али је напоменуо да Линч није изразила ни подршку ни противљење захтеву Турске да САД изруче Гулена.

 

Министарство правде САД саопштило је да су Боздаг и Лич разговарали о томе како су и у Турској и у САД изручења предмет судских процеса и да, сходно томе, морају да се задовоље стандарди земље којој се подноси захтев, а који се односе на доказе.

 

Гулен, који живи у самонаметнутом егзилу у Пенсилванији од 1999. године, негирао је умешаност у покушај пуча у Турској.

Извор РТС

Тагови: ; ; ;