Већ неколико недеља не смирују се протести у Бугарској против миграната и уопште миграционе политике ЕУ. Демонстрације се одржавају у многим градовима у земљи: Софија, Варна, Бургас, Стара Загора, Самоков, Харманли, а њима су се придружили и други градови а такође и многа села. Бугари планирају да наставе с протестима све док њихови захтеви не буду испуњени и док се не чује њихово мишљење.

 

Вечерас око 20:00 очекује се велики митинг у Софији.

 

Протести су се проширили и на села. Јутрос је у селу Бојаново које има око 700 становника одржан велики протест јер су мештани чули да власти планирају да у старој касарни у близини села сместе око 2000 миграната. Мештани не желе да постану мањина у сопственој држави. Начелник села рекао је да ни он није информисан од стране власти о смештању миграната и да државне власти ћуте о томе.

 

«Ми захтевамо да државне и локалне власти изађу у јавност са информацијом шта се дешава у земљи. У супротном демонстрације ће бити свуда нећемо дозволити да се наша земља претвори уз центар за мигранте»- саопштили су демонстранти.

 

У Бугарској је објављен 2 ниво опасности, припрема за објављивање 3-ег због масовног прилива миграната.

 

Министар унутрашњих послова Бугарске Румјана Бичварова издала је наредбу о објављивању другог нивоа опасности на бугарско-турској граници у складу са Националним планом деловања у кризним ситуацијама.

 

 

Тагови: ; ;