У Немачкој се редовно спроводе анкете о сарадњи са Русијом и односу немачких грађана према Русији, резултати се често преносе бомбастично, па истина остаје у запећку, а истина је негде на средини, наводи „Дојче веле”.

maxresdefault

„Сваки трећи Немац сматра да је могућ рат са Русијом” — тако је гласио наслов у медијима који су пре неколико дана објавили резултате анкете. Агенцијски наслов се ширио и друштвеним мрежама. Понеко је реч „могућ” заменио речју „вероватан”. Настао је утисак да трећина Немаца одобрава могући рат са Русијом.

 

Међутим, пише Дојче Веле, ако погледамо изворну анкету коју је институт Форса спровео за недељни магазин „Штерн”, видећемо да се у њој уопште није радило о могућем немачко-руском војном сукобу ни о било каквом рату.

 

Питање је гласило: „Да ли сте због тренутне напетости у односима забринути да би могло доћи до оружаног сукоба Русије и Запада?” На тако формулисано питање је 32 одсто испитаника одговорило потврдно, а 64 одсто је одговорило са „не”.

 

Дојче Веле наводи да није велики број Немаца који сматра да је угроженост од Русије већа од угрожености исламистичким тероризмом. Фирма „Сајви” је специјализована за анкете на интернету.

 

Према истраживању спроведеном у септембру, само 15,6 одсто испитаника сматра да је опасност од руске агресије већа, док 30,9 процената њих далеко реалнијом сматра опасност од исламистичког терора, на који би НАТО требало да се припреми.

 

Приметно је да старији грађани имају мање страха од Русије. У групи између 50 и 64 године старости због Русије је „забринуто” свега 13 одсто људи, а испитаници од преко 65 година готово да никако не брину — забринутих је свега 4,4 одсто.

 

Упркос свему томе 84 одсто Немаца не жели прекид дијалога са Москвом и заступа наставак дијалога, слично немачкој канцеларки, без превелике наде у скорије позитивне резултате.

Извор Политика

Тагови: ; ;