Kада се Kипрани сутра пробуде, откриће да њихово острво ниjе подељено само етнички него и временски, jављаjу локални медиjи.
kipar
Грчки део отока ће сутра, као и све земље Eвропске униjе, вратити казаљке jедан сат уназад и прећи на зимско рачунање времена, док ће турски остати у летњем, преноси хрватски Н1 и додаjе да ће тиме Kипар постати острво са две временске зоне.
У септембру jе Tурска донела одлуку да ће траjно остати на летњем рачунању времена, а турски део Kипра jе одлучио да направи исто jер jе са Tурском повезан банкарским сектором, трговином, ваздухопловним везама.
Према наводима тамошњег удружења послодаваца, временска разлика ће узроковати неугодности за 5.000 кипарских Tурака коjи раде на другоj страни острва. Грчких радника на турскоj страни готово да и нема.
Челници кипарских заjедница у jеку су преговора о уjедињењу острва по федералном систему. Преговори се одвиjаjу уз посредништво Уjедињених нациjа.
«УН jе фокусиран на постизање свеуобухватног споразума што jе пре могуће. Две стране ће одлучити када ће и како решавати питање временских зона», рекао jе портпарол УН-а.
Kипар ће у међувремену постати jедно од ретких места на свету где Нова година може да се дочека двапут, а у неким случаjевима ће за то само бити потребно прошетати се низ улицу.
ТАНЈУГ

Тагови: ;