«Највероватније су српски медији могли да објаве ову «новинарску патку» по наруџбини Подгорице за црногорски новац», сматра новинар и политички активиста Константин Книрик. Он је подсетио да се под сумњом да су организовали терористичке акте уочи и на дан избора десио број претрага и хапшења.

 

hapsenje-crna-gora-podgorica-foto-fonetap-1476628262-1013125

 

«Као резултат режим Мила Ђукановића је практично добио карт бланш за репресију. Реални ниво подршке владајуће партије након вести о приступању земље НАТО-у спао је на најнижи ниво од почетка доласка на власт те партије», рекао је Книрик за Взгљад.

 

Вадим Самодуров, бивши саветник председника Србије Томислава Николића је рекао да ово није први случај антируске хистерије на Балкану. Он је подседтио да се пре две године у Србији десио скандал када су наводно ухапшен руски лобисти због подмићивања српских званичника да би радили у корист Русије у Србији, што су западни медији одмах пренели.

 

«Скандал је био објављен у свим српским таблоидима, иако заправо није имао никакве везе са реалношћу. Он је био део кампање за унутрашње чишћење званичника, међу којима је можда, и био неки руски грађанин, који можда има имовину у Србији. Али онда сва антирускиа хистерија утихнула», рекао је аналитичар.

 

Самодуров, сматра да је актуелна влада уско повезана са званичницима Европске уније и стога организује против руске демарше.

 

Самодуров такође каже да наводи о мешању руских грађана у политички живот Црне Горе, такође нису новина — још прошле године су у Подгорици рекли да Москва наводно припрема «наранџасту» револуцију у циљу спречавања уласка Црне Горе у НАТО.

 

Самодуров је рекао да је «руку Москве» на Балкану лако видети и повезати с било којим догађајем.

 

«Велики број руских грађана тамо има имовину, има и руских туриста — главни извор прихода у Црној Гори. Наћи «руку Москве» није тешко», рекао је експерт.

 

«Москва заправо не спроводи активну политику у региону. Сада, нажалост, или на срећу, Балкан није укључен у наше геополитичке интересе. Све приче о руској војној бази у црногорском Бару су само нагађање», рекао је аналитичар.

 

«Шема, коју неке новине сервирају је превише транспарентна: Патрушев стигао у Србију да реши проблем Руса оптужених за организовање нереда у Црној Гори. Превише некако очигледно за тако «велики план», рекао је он.

 

Према Самодурову, у земљи су веома јаки ставови против НАТО-а и проруско расположење.

 

«Није потребан никакав спољни притисак да би се организовали протести у земљи», рекао је експерт.

 

 

 

Тагови: ; ; ;