Од референдума на Криму пре две године, у балтичким земљама страхује се од напада из Русије. Зато су литванске власти издале приручник за одбрану у случају руске инвазије, преноси Си-Ен-Ен. Ни НАТО трупе које су стигле на границу са Русијом нису одвратиле литванску армију да изда приручник на 75 страна под насловом «Припремите се за преживљавање у случају рата».

vojska-litvanije-wikipedia_f

У приручнику се истиче да пажња мора да се посвети суседној земљи — Русији.

 

«Ова земља се не устручава да примени војну силу против својих суседа. У овом тренутку наставља војну агресију против Украјине», наводи се у приручнику.

 

Истиче се да Руси на почетку инвазије користе метод «порицања и двосмислености». Приручник упозорава да је најважније да цивили имају свест и вољу да пруже отпор. «Када су ови елементи снажни, агресор ће имати потешкоће да створи средину за војну инвазију», пише у књизи. Ово је већ трећи пут  да литванске власти издају овакву врсту приручника.

 

Си-Ен-Ен констатује да у приручнику нема ничег веселог, наводећи да се у једном делу Литванци подучавају шпијунирању и пружању података о непријатељу, уколико Русија успе да заузме део земље. Такође су приказане и детаљне фотографије руских тенкова, мина, граната и ватреног оружја, као и упутство за препознавање различитих типова наоружања. Даље се могу наћи и информције о пружању прве помоћи и преживљавању у дивљини.

Извор РТС

 

Тагови: ; ;