Политика САД према читавом региону не доприноси дугорочној стабилности, која је једино могућа развојем демократије, изградњом правне државе и отвореног цивилног друштва, изјавио је један од лидера Демократског фронта, Небојша Медојевић.

 

nebojsa_medojevic_527_1

 

Нажалост, напомиње Медојевић, неколико последњих администрација САД су се определиле за инстант привидну демократију и подршку корумпираних, полудиктаторских и криминалних режима које држе уцењене досијеима њихових служби и који безпоговорно извршавају налоге САД, спроводе политику САД и штите интересе САД.

 

Медојевић сматра да је такву стратегију сарадње са недемократским режимима, САД деценијама спроводила у Средњој и Јужној Америци, што је резултирало трајним сиромаштвом већине становништва, социјалним разликама, системском неправдом која је периодично доводила до побуна, револуција, војних хунти и стварала погодно тло за тероризам, гериле, паравојске, нарко картеле, ратове и трајну нестабилност.

 

„Плашим се да САД има исти план за Западни Балкан, кога треба претворити у Латинску Америку Европе, регион сталне нестабилности којим се може угрожавати стабилност Европе. Ова одлазећа администрација само наставља реализацију плана. У том плану демократија, фер и слободни избори, владавина права, постовање људских права, одрживи економски развој и заштита права запослених нису предвиђени“, наглашава Медојевић.

 

„Зато је ДФ стално позивао на унутрашњи консензус свих демократских патриотских снага, којима су интереси народа и државе Црне Горе важнији од интереса других држава. Било да се ради о САД, Русији, Србији, ЕУ. Нико нам са стране неће помоћи. Само ће покушати да нас искористе“, поручује на крају.

 

ИН4С

Тагови: ;