Бивши амерички амбасадор у Београду Вилијам Монтгомери сматра да је до застоја у дијалогу дошло кривицом Приштине, а Београду саветује да у овој ситуацији не наседа на провокације и да остане чврст у жељи да дијалог напредује. Монтгомери наводи да је дијалог «запео» због четири кључна фактора:

vilijam-montgomeri-foto-zorana-jevtic-1445368186-766291

«Први фактор је то што Приштина не подноси идеју Заједнице српских општина и наставиће да блокира њено формирање» — рекао је он.

 

Један од начина на који Приштина блокира формирање ЗСО је, објашњава Монтгомери, тај да убацује нова питања, нове провокације, како би скренула питање са примене Бриселских споразума.

 

«Они се надају да ће подстаћи Србију да одговори на контрапродуктиван начин. Отуда иницијатива о Трепчи и последњи »захтеви» за признање Косова,»

Други фактор је, каже Монтгомери, то што је косовска влада слаба и у стању конфузије.

 

«Они немају ни снаге, ни храбрости, ни жеље да предузму тешке кораке, који су потребни са обе стране. Много им је лакше да поново буду у вербарлном рату против Срба» — оцењује бивши амерички амбсадор.

 

По њему, трећи фактор је то што косовски «Албанци верују да и ЕУ и САД имају много више симпатија према њима» и зато су, каже, много слободнији у томе да коче процес и да не дају резултате.

 

На крају, четврти фактор је то што је ЕУ суочена са низом унтурасњих проблема и због тога је мање способна да делује снажно по питању дијалога, додао је Монтгомери.

 

Некадашњи САД амбасадор и добар познавалац прилика у региону, којем је управо изашла књига «Кад овације утихну» и у џепном издању се може наћи на Сајму књига, сматра да Београд треба да игнорише очигледне провокације, да се издигне изнад ситуације и остане чврста у својим уверењима и жељи да дијалог напредује.

 

«Побрините се да кривица за недостатак напретка у потпуности падне на косовске Албанце и инсистирајте да ЕУ на то одговори» — закључио је Монтгомери.

Извор Србија Данас

 

 

Тагови: ; ; ;