Простор од Даниловграда до Скадарског језера биће од 31. октобра до 4. новембра поприште међународне теренске вежбе управљања последицама ванредних ситуација на којој ће учествовати 570 војника из 26 земаља чланица НАТО и партнерских земаља.

 

nato-flickr-650x432

Ово су саопштили из Владе Црне Горе, уз подсећање да вежбу организују Евроатлантски центар за координацију одговора на катастрофе (ЕАДРЦЦ) и Директорат за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова.

 

Ово је шеснаеста вежба коју организује ЕАДРЦЦ, а прва те врсте у Црној Гори.

 

Из Владе поручују да ће војни тимови увежбавати механизме одговора у случају природних и других катастрофа. Вежба ће допринети јачању капацитета погођене државе да ефикасно координира операције у ванредним ситуацијама. У раду вежбе учествоваће и 40 посматрача из 21 државе које су чланице НАТО или су партнерске државе.

 

Сценарио се заснива на одговору на поплаве и хемијске инциденте који утичу на становништво и инфраструктуру у околини Подгорице, у подручјима река Мораче и Зете, области Скадарског језера, као и терена суседне општине Даниловград.

 

У овај посао укључено је и уклањање неексплодираних убојних средстава која су се померила услед поплава.

 

„На вежби ће бити приказане најновије технологије откривања, транспорта и уклањања неексплодираних убојних средстава у оквиру НАТО програма ‘Наука за мир и безбедност’“, саопштили су из Владе.

 

 

ИН4С

Тагови: ;