Широкоопсежни радар, способан да идентификује ваздушне и морске циљеве удаљене стотинама километара, почеће да ради на архипелагу Нова Земља на руском Арктику 2017. године, преноси «Росијскаја газета» позивајући се на прес-службу руског Mинистарства одбране.

 

radar_ankov_d_850

 

У тој области ће радити укупно шест таквих радара, навели су званичници, пренео је руски сајт Спутњик.

 

Заменик министра одбране Дмитриј Булгаков, који је посетио градилиште, рекао је да ће истовремено у близини бити изграђена писта способна да прими све врсте борбених летелица.

 

Такозвани радар «преко хоризонта» је врста радарског система који може да детектује циљеве на веома великим опсезима, удаљене стотинама и хиљадама километара, ван видокруга радара, што је граница за обичне радаре.

 

Имун је на «невидљиву» технологију и користи огроман антенски систем дуг до пет километара и висок пет метара, како би идентификовао ваздушне циљеве удаљене 500 километара и морске циљеве удаљене до 400 километара.

 

Током војне вежбе 2014. године радар «подсолнух» је детектовао четири бомбардера Су-24 у ниском лету и пребацио њихове координате ракетној крстарици, која је «оборила» сва четири «уљеза».

 

Старији брат «подсолнуха» широкопосежни радар «волна» има домет од три хиљаде километара и тренутно ради у близини лучког града Нахотка на руском Далеком истоку.

 

 

 

(Танјуг)

Тагови: ; ; ; ; ; ;