Директор Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила Радош Ђуровић каже за РТС да је додатна помоћ Европске уније за збрињавање миграната од шест милиона евра мала и да се у Србији тренутно налази њих 6.000. Напомиње да се однос грађана према мигрантима није драстично променио, али да све више верују да се сада ради о економским мигрантима.

 

 

imigranti-azilanti-izbeglice-7_660x330

 

Радош Ђуровић рекао је гостујући у Дневнику РТС-а да је нова ограда коју Мађарска гради на мађарско-српској граници знак да људи и даље пролазе кроз ограде

 

«Са новим оградама повећава се агонија људи који се налазе у нашој земљи. Оно што је сигурно, то продужава боравак миграната у Србији и чини га неизвеснијим», објашњава Ђуровић.

 

Напомиње да се мигранти у Србији задржавају у просеку од четири до шест недеља и да их сада има 6.000.

 

«То је много више него раније и многи од њих не успеју из првог покушаја да пређу границу», каже Радош Ђуровић.

 

 

Истиче да није чуо да је неко од миграната икада напао припаднике војске или полиције.

 

«Када се говори о насиљу мислим да се мисли на кријумчаре. Мигранти се плаше и беже», каже Ђуровић.

 

 

Додаје да се однос грађана према мигрантима није драстично променио.

 

«Међутим, грађани верују да се сада све више ради о економским мигрантима. Имамо око 30 одсто деце. У Авганистану на пример владају талибани тако да не можете да тврдите да су то економски мигранти», напомиње Ђуровић.

 

 

Каже да је додатна помоћ Европске уније од шест милиона евра мала.

То је јако мало, а имате потребе смештаја, треба да обезбедите топлу воду, одећу, храну. Неопходно је да обезбедите кров над главом овим људима. Ни у интересу грађана, ни локалних самоуправа, а ни миграната није да ти људи буду на улицама, а центри су пуни», објашњава Ђуровић.

 

 

 

 
  Извор

Тагови: ; ; ;