Гинтер Етингер, европски комесар, правдао се овог викенда због тога што је кинески народ назвао косоокима, након што је у петак објављен процурели видео-снимак његовог обраћања лидерима пословне заједнице с коментарима који су многе разгневили, јавља АФП.

 

ginter-etinger-1

 

Комесар за дигиталну економију Гинтер Етингер, који тек што је именован на моћнију функцију комесара за буџет, у коментарима које је изнео на скупу у Хамбургу раније овог месеца исмејао је делегацију кинеских министара, описавши их као «људе са косом зачешљаном ималином с лева на десно».

 

Његови коментари су тада тајно снимљени, током говора о односима ЕУ са Кином, а анонимни корисник Јутјуба Себас Трeвелинг, који је објавио видео-снимак у петак, каже да је Етингер користио речи «косооки» и «преваранти» говорећи о Кинезима.

 

«То је био донекле немаран израз који нипошто није имао за сврху да према Кини искаже непоштовање», рекао је Етингер у суботу листу Велт, нагласивши да је реч о коментарима који су извучени из контекста и да је «наишао на веома позитивну реакцију» на свој говор.

 

Европски комесар је у Хамбургу рекао да Немачка и друге чланице ЕУ дозвољавају кинеским фирмама да купују европске компаније и њихово вредно знање и интелектуалну својину, док Кина не дозвољава Европљанима да слободно инвестирају на њеној територији.

 

Етингер је, наводи француска агенција, изнео погрдне опаске и о геј браковима у Немачкој, док је данас државном радију «СWР» рекао да нема ништа против истополних бракова.

 

«Док разглабамо о овоме, нема времена за друга, важна питања која би Немачку и Европу држала у предности у динамичном свету», истакао је данас.

 

 

Етингерови коментари објављени су у незгодном тренутку, с обзиром на то да је председник Европске комисије најавио у петак да ће Етингер преузети место комесара за буџет од Кристалине Георгијеве.

 

 

 

 

РТС

Тагови: ; ; ; ;