У Русији се 30 октобра обележава Дан оснивања војно-поморске флоте. Тога дана 1696 године је Бојарска Дума, према извештају Петра I , донела одлуку да „буду морски бродови“.

 

Данас руска флота има више од 200 ратних бродова. Представљамо Вам најбоље од најбољих.

 

КРСТАРИЦА „ПЕТАР ВЕЛИКИ“

Крстарица „Петар Велики“ је адмиралски брод северне флоте руске морнарице и највећи на свету нуклеарни ударни ратни брод. Његова основна намена је напад авионских група на непријатељске носаче авиона, уништавање површинских и приобалних циљева и обезбеђивање свеобухватне противваздушне и противподморничке одбране.

 

1-1

 

НОСАЧ АВИОНА „АДМИРАЛ КУЗЊЕЦОВ“

Тешка крстарица носач авиона „Адмирал флоте Совјетског Савеза Кузњецов“ намењена је за нападе на велике надводне циљеве и заштиту морских формација од напада могућег противника. Носач је конструисан за базирање и одржавање 28 авиона и 24 хеликоптера. Функције „Адмирала Кузњецова“ омогућавају да се користи као контролни брод средоземне ескадриле руске морнарице.

 

1-1-a

 

РАКЕТНА КРСТАРИЦА „МОСКВА“

Ракетна крстарица „Москва“ је адмиралски брод црноморске флоте Русије и њен једини брод првог ранга. Намењен је за напад на велике бродове противника, пре свега носаче авиона, обезбеђује борбену подршку бродским противбродним групама. Осим тога, брод може да извршава противваздушну одбрану удаљених формација и ватрену подршку приликом десанта.

 

1-1-b

 

КРСТАРИЦА „ВАРЈАГ“

Адмиралски брод пацифичке флоте ракетна крстарица „Варјаг“ је „близанац“ крстарице „Москва“. Израђен је по истом пројекту и има исто наоружање. Брод развија максималну брзину од 60 km/h и може да буде у аутономној пловидби 30 дана.

 

1-1-c

 

РАЗАРАЧ „НАСТОЈЧИВИ“

Разарач „Настојчиви“ или „Разарач савремене класе“ како га зову у НАТО, адмиралски је брод балтичке флоте. Неки од оперативно-тактичких задатака разарача су потискивање копнених мета, противваздушна и противбродна одбрана и борба против десантних снага непријатеља.

 

 

1-1-d

 

РАКЕТНИ БРОД „ТАТАРСТАН“

Фрегата „Татарстан“ је адмиралски брод каспијске флотиле. Мала видљивост брода омогућена је на рачун додатне конструкције која је направљена од легура алуминијума и магнезијума. Главна намена „Татарстана“ је потрага за подводним, надводним и ваздушним циљевима и борба против њих, патрола, обезбеђивање пратње и заштита морске економске зоне.

 

1-1-e

 

КОРВЕТА „СООБРАЗИТЕЉНИ“

Корвета „Сообразитељни“, која се налази у саставу балтичке флоте, је 2012 године добила почасни назив „гардијска“. Брод је намењен дејствима у блиској морској зони, борби против бродова и подморница и артиљеријској подршци десантног напада.

 

1-1-r-soobrazitelni

 

 

 

Извор

Тагови: ;