Државна изборна комисија прогласила је коначне резултате парламентарних избора који су у Црној Гори одржани 16. октобра.

 

dik-cg

 

Из ДИК-а је саопштено да је седници присуствовало 15 чланова, који су подржали одлуку о проглашавању коначних резултата избора, док је опозиција, уочи гласања, напустила маратонску седницу која је почела јуче око 17.00 часова. Резултати су проглашени десетак минута пре поноћи.

 

«Према прелиминарним резултатима избора, ДПС је освојио 36 мандата, ДФ 18, Кључ девет, Демократе Алексе Бечића осам мандата, СДП четири, а Социјалдемократе и Бошњачка странка по два мандата. Коалиција `Албанци одлучно` освојила је један мандат, колико и Хрватска грађанска иницијатива», саопштио је ДИК.

 

У саопштењу се наводи да је, према коначним резултатима, од 528.817 уписаних у списак, на изборима гласало 388.220 бирача. Од тога је било 382.706 важећих, и 5.513 неважећих листића.

Секретар ДИК-а Милисав Ћорић рекао је да се седница одвијала «у прилично лошој, непријатној атмосфери».

Седница је први пут прекинута и дата пауза због тога што су се појавиле тешкоће у именовању опонумоћеног представника листе Демократског савеза Албанаца.

Убрзо након наставка седнице, око 20.00 часова, појавила се информација да су се испред зграде ДИК-а окупили поједини опозициони лидери, па је сједница, како је објављено, опет прекинута око 21.00 сат.

Испред зграде у којој заседа ДИК, били су лидери Демократског фронта Небојша Медојевић, Милан Кнежевић и Коча Павловић.

Ћорић је рекао раније да је седница почела са ситуацијом у којој је саопштено да је «неко хтео да повуче свог представника», а након тога је дошло до оспоравања те чињенице.

 

Срна

Тагови: ;