Саудијци бомбардовали затворе, десетине људи погинуло

Датум публикације: 30 10 2016, 16:33

Више десетина затвореника и припадника обезбеђења погинуло је јуче Јемену у ваздушним нападима коалиције предвођене Саудијском Арабијом на два затвора у једном лучком граду, саопштили су данас јеменски званичници.

 

jemen-saudijci

У згради штаба безбедности Ел Зејдија у лучком граду Ходеида, на западу Јемена, која је бомбардована, налазе се два затвора и убијено је много затвореника и припадника снага безбедности, навели су званичници.

 

Град Ходеида контролишу шиитски побуњеници Хути који су 2014. године преузели главни град Сану и већи део северног дела Јемена.

 

ТВ мрежа Хута Ел Масирах пренела је да су 43 особе погинуле у ваздушним нападима, али да за сада не може да потврди тај број.

 

Ваздушни напади на штаб безбедности догодили су се неколико сати пошто су борбени авиони бомбардовали цивилне куће у граду Таиз, на западу Јемена, убивши 18 луди, укључујући децу.

 

Најновији ваздушни удари такође су се догодили пошто је председник Јемена Абед Рабо Мансур Хади одбио мировни споразум УН у циљу окончања суоба у тој земљи, рекавши да тај споразум «награђује» побуњенике.

 

Предложени мировни споразум би, између осталог, омогућио Хутима, који су 2014. заузели Сану и приморали председника да напусти Јемен, учешће у будућој влади.

 

Тагови: ;