Заменик министра за регионалну сарадњу Израела Ајуб Кара рекао је данас да је земљотрес у Италији «Божја казна Италији», јер је била уздржана приликом гласања о Старом Граду у Јерусалиму.

 

jesa

 

Земљотрес је божанска казна Италији што је била уздржана током гласања у УНЕСЦО о јерусалимском Старом Граду које је, по суду Израела и јеврејских заједница у свету, негирала хиљадугодишње везе Израела са јудеизмом! — рекао је Кара о потресу који је Италију погодио у среду.

 

Кара, иначе и члан десничарске странке Ликуда Бенџамина Натењахуа, у тренутку земљотреса затекао се у Ватикану, али је како каже, био убеђен да ће га «Бог заштитити», јер је Ватикан осудио оцену УНЕСЦО да је Стари град у Јерусалиму арапски.

 

То је став и УН, јер је тако био подељен Јерусалим примирјем 1948. године, а израелску анексију Јерусалема након рата 1967. светска организација није прихватила. Света Столица очекује примену резолуције Савета безбедности из 1948. о посебном статусу Јерусалима.

 

Став италијанске делегације осудио је и премијер Матео Ренци, захтевајући да Италија опозове свој глас. Ренцијев став поздравили су и јеврејска заједница у Италији и израелски премијер Нетањаху.

 

Италијански политичари траже смену

 

Карина изјава, уочи посете италијанског председника Серђа Матареле Израелу и Палестини, изазвала је реакције италијанских политичара. Владина већина позива Нетањахуа да смени Кару, кога је председник Спољнополитичког комисије Представничког дома Фабрицио Цићито назвао фанатиком.

 

Ко је Ајуб Кара?

 

Ајуб Кара (61), израелски заменик министра за регионалну сарадњу, члан Ликуда, десничарске странке премијера Бењамина Нетањахуа и етнички Друз, односно припадник муслиманске заједнице која своја веровања изводи из шијитског исмаилитског ислама, али обухвата и елементе јудаизма, хршћанства и хиндуизма, (Друзи су подржали оснивање Израела, па је само још њима допуштено регрутовање у израелску иначе религијски “чисту” јеврејску војску).

 

Кара је био војник, али је демобилизован пошто му је утврђен ПТСП (пост трауматски стрес), па је сада заступник у Кнесету и заменик министар. Подржава израелско насељавање остатака Палестине, био је жестоки опонент израелског напуштања Газе.

 

Израел се извинио Италији

 

Израелско Министарство спољних послова објавило саопштење у коме осуђује Карине речи, означава их неодговарајућим и истиче да никада није требало да буду изговорене. У саопштењу се додаје да Министарство, као и сам Кара желе да се извине за ту изјаву.

 

Очекује се да ће се израелски премијер Бењамин Нетањаху, вођа конзервативне партије Ликуд у којој је Кара, са њим састати како би се објаснило шта се десило.

 

 

 

 

 

 

Тагови: ;