Чепурин: Време је за историјски заокрет

Пише: Сенка Милош

 

 

Дошло је време за историјски заокрет, за успостављање сарадње истока и запада Европе, изјавио је амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Чепурин. Он је поводом Дана народног јединства, празника установљеног у знак сећања на дан када је 1612. године руска војска победила Пољаке и ослободила Москву, приредио коктел у амбасади у Београду.

 

Пријему поводом великог празника Дана јединства Русије, 4. новембра, поред патријарха српског Иринеја, присуствовали су српски посланици, представници културног и научног живота, чланови Посланичке групе пријатељства са Русијом, затим председник Српске радикалне странке Војислав Шешељ, први човек Двери Бошко Обрадовић, као и легенда наше забавне сцене Ђорђе Марјановић.

 

Поздрављајући присутне, амбасадор Чепурин је истакао да је на данашњи дан важно да се сетимо достојних људи и догађаја, не делећи прошлост на бело и црно, бело и црвено. Осећај поноса на наше претке, историју и културу основ је за обнову наших земаља, и ми идемо тим путем, рекао је Чепурин.

 

„Узајамно разумевање између Руса и Срба је узор за друге народе Европе. Читав 20. век обележиле су поделе, ратови и сукоби унутар Европе. Знамо ко су мајстори ’завади па владај Европом‘, обогаћују се на несрећама Европљана. Данас се Европа, коју је Русија протегнула до Пацифика, скупила као шагринска кожа. Конфронтација у Европи је штетна по Русију, по Србију, по све Европљане. Дошло је време за историјски заокрет — успостављање сарадње између истока и запада континента. Надамо се да ћемо се управо у овом правцу извући из данашње кризе“.

 

 

Он је додао да ће на дан празника у Кремљу бити одржан велики пријем, на коме ће председник Владимир Путин доделити Орден пријатељства Емиру Кустурици, те да је то, по његовом мишљењу, знак поштовања и захвалности свим Србима.

 

У част Дана Богородице Казањске и славне победе руске војске над Пољацима, председник Руске Федерације Владимир Путин је 2005. године прогласио 4. новембар државним празником — Даном народног јединства.

 

 

Извор