САД упућују низ  јавних увреда Русији, оптужујући је  за «ратне злочине», заборављајући да су они бомбардовали  цивилне циљеве у Југославији. То је изјавио руски министар спољних послова Сергеј Лавров у интервјуу за филм «Чврсто сам одлучио. Јевгениј Примаков» на ТВ каналу «Русија 1» .
lavrov-2

 

«Када је велики патриота, искусни политичар, велики државник, човек са великим интуицијом, са енциклопедијским образовањем, сазнао да је САД одлучила да почне бомбардовање Савезне Републике Југославије, он није видео било какву могућност да настави » посао као и обично», и одлети на састанак са америчким потпредседником  Ал Гором – подсетио је министар .

 

Историјско окретање авиона је уствари заокрет и подсетник да Русија не може имати друго одредиште у свету, сем да брани истину, рекао је Лавров.

 

«Агресија на Југославију је наравно била  агресија.То је био први оружани напад у Европи на једну суверену државу од 1945. Године».

 

«Ако треба ми ћемо говорити о томе имајући пред собом оно што се дешава око Сирије, када наши западни партнери, пре свега Американци, и Британци, у својој хистерији јавно упућују према Русији  увреде, коришћењем речи као што су» варварски «,» војни злочин «, — рекао је шеф руског Министарства иностраних послова.

preuzimane

 

«Дозволите ми да вас подсетим, агресије против Савезне Републике Југославије је био испуњена нападима на велики број цивилних циљева, укључујући између осталог, телевизију Србије, бомбардовање мостова на који су били цивилни путнички возови, на хиљаде мртвих, од којих је неколико стотина деце,и као  последицу бомбардовања четврт милиона избеглица, којих се више нико и не сећа, «- рекао је Лавров.

 

Према речима министра, ако Русија у Примаков лице не би реаговао на начин на који је реаговала на ову флагрантно кршење међународног права, ми смо вероватно тренутно има и онда не само да веома дуго, а наша историја је обогаћен са веома непријатним странице .

 

«Успео је да Русија је показала свој карактер и узео му правилан положај у овом тренутку,» — рекао је Лавров.

 

Тагови: ; ; ;