„Летимо кући“: Тужно сећање на путнике лета А-321

Прошло је годину дана од најгоре катастрофе у историји руског цивилног ваздухопловства када је изнад Синаја у Египту оборен руски путнички авион „ербас A321“, са 217 путника и 7 члана посаде. Руски путнички авион „ербас А321“, који је 31. октобра 2015. ујутру полетео из египатског летовалишта Шарм ел Шеик за Санкт Петербург, срушио се после 25 минута лета на Синају, у планинској области Хашана, 35 километара јужно од медитеранског града Ал Ариша.

q_qzvequ980

У авиону су се налазиле 224 особе, 217 путника и седам чланова посаде. Међу погинулим је и 25 -торо деце  старости између две и 17 година. За неколико парова ту се трагично завршио медени месец проведен на чаробним плажама и коралним гребенима летовалишта Шарм ел Шеик.

 

Према египатској контроли лета, пилот руског авиона, међутим, није тражио помоћ диспечера, нити је икога обавестио о ванредној ситуацији у авиону. Аеродром у Ларнаки на Кипру је такође саопштио да „ербас А321“ компаније Когалимавије није тражио хитно слетање. Руски извори су закључивали да се посада можда у току настале кризе није огласила зато што је на неки начин била радно онеспособљена.

620x400

Пронађене крхотине пилотске кабине су мање оштећене него поједини делови авиона који су горели до топљивости. Руски лист „Известија“ 31. октобра, позивајући се на податке портала египатског листа „Ал-Масрy Ал-Yоум“, пише како су неки очевици са Синаја тврдили да су видели да је авион горео падајући.Око 150 тела, укључујући изгореле лешеве, као и остаци авиона, расути су на површини велике елипсе смрти чија је дужина осам, а ширина четири километра.

tavio

Сви ових месеци је међународна истражна комисија на челу са Египтом наставила да ради на откривању узрока пада  авиона, иако  је ФСБ почетком новембра прошле године изјавио да је пад авиона изазван терористичким нападом у ваздуху, чиме је изненада ставио тачку на тврдње да је до пада дошло услед техничке неисправности авиона и „људског фактора“. Након тога Москва је одлучила да заврши обуставу ваздушног саобраћаја између Русије и Египта.

 

Током овог периода медији су  представили своју верзију онога што се догодило: терористи су минирали пртљаг у репу авиона бомбом скривеном међу пртљагом. По тој верзији експлозија  је изазвала ударни талас чија је последица јак пожар са потпуним губитком  контроле авиона и његовом брзом и неконтролисаном падом.Еклсплозивни направу су вероватно унели запослени на аеродрому који су имали приступ пртљагу. Али до сада, то је – само теорија.

Извор Агенције