Мултимедијална позоришна представа «ФБИ — Досије Тесла», коју припрема легендарни музичар др Неле Карајлић поводом 160 година од рођења Николе Тесле и 80 година од када је велики српски научник проглашен за почасног грађанина Новог Сада (10. јула 1936), премијерно ће бити изведена у Српском народном позоришту 19. новембра.

 

nele-karajlic-2

 

Радња представе смештена је у Њујорку 1943. године када је, како каже Карајлић, након одласка Тесле са животне сцене покренута немилосрдна трка светских обавештајних служби за његовим тајним оружјем које би могло променити ток Другог светског рата.

 

Управо је то и задатак главног глумца којег је ФБИ послао у Теслину хотелску собу да покупи сва документа која је велики научник оставио за собом.

 

Тесла је био веома интригантна личност. Био је веома духовит човек, одлично је играо билијар, а био је и велики коцкар. О томе се мало зна, а ја сам веома занимљив материјал о Теслином животу нашао у његовој преписци са медијима и писмима његових сестара која су му стизала из Србије – прича Карајлић уз напомену да га је Теслино дело толико надахнуло да је цео комад написан у стиховима.

Према његовим речима, око 70 одсто приче у представи је истинито, а само 30 одсто фикција, уз веома занимљиву сценографију.

 

Мало смо експериментисали и са модерним технологијама, тако да се на платнима иза глумаца пројектују веома убедљиве фотографије њујоршких улица, а уз помоћ само једног клика на компјутеру цела сцена се преноси у Теслину хотелску собу или на нека друга места – објашњава Карајлић и додаје да су нове технологије омогућиле и да Небојша Глоговац тумачи једну од главних рола у представи, а појавиће се само на филмском платну.

 

Улога Николе Тесле повјерена је младом и перспективном глумцу Николи Ракочевићу који није крио задовољство што игра у Карајлићевој представи.

 

 То што ми је поверена једна од главних улога у овој представи даје ми подстицај да што боље дочарам гледаоцима чињеницу да су велики научници били обични људи, а не богови и да је успех који су постизали само плод знатижеље која се рађа из љубави – нагласио је Ракочевић.

 

У представи, поред Карајлића и Ракочевића, улоге тумаче и Марко Гверо (Артуро Сати), Александар Гајин (Марк Твен), Бојан Димитријевић (Пепе), Ваја Димовић (Ана Марија), Иван Заблаћански (Карло), Милорад Капор (Биби), Небојша Савић (руски шијун), Бошко Ћирковић Шкабо (члан групе Београдски синдикат), а на филмском платну наћи ће се Небојша Глоговац.

 

Премијера «ФБИ — Досије Тесла» биће одржана 19. новембра на сцени «Јован Ђорђевић», а почеће симболично у 20.21 сат како би се на тај начин подсетила јавност да је Нови Сад добио престижну титулу Европске престонице културе за 2021. годину. Представа је настала као копродукција Удружења Тесла глобал форум из Новог Сада и Српског народног позоришта.

 

 

РТРС

Тагови: ;