Ката Буцик за NewsFront Србија

 

Пре тачно 35 година, 1 новембра 1981 године је Руска православна загранична црква канонизовала Цара Николаја II Александровича. Деветнаест година касније, 2000 године, то је учинила и помесна Руска православна црква. Цар и његова породица су проглашени за мученике.

 

СТАРЕ РЕТУШИРАНЕ СЛИКЕ ИЗ ЖИВОТА СТАРЕ РУСИЈЕ.. 1900-1965 ГОДИНЕ

 

Прошао је скоро цео век од њиховог мучног убиства, а сећање на њих не бледи, доказујући, по ко зна који пут, да нису људи ти који могу убити и затрти траг нечијег постојања.

 

1l

 

Николај II  је рођен у Сант-Петерсбургу 6/18 маја 1868, а мучки је убијен са својом породицом у Јекатеринбургу 17 јула 1918 године. Био је последњи цар сверуски, краљ Пољске и велики кнез фински. Владао је од 20 октобра / 1 новембра 1894 до 2/15 марта 1917 године.

 

Био је син и наследник Александра III и данске принцезе Марије Фјодоровне (Дагмар).

 

Био је ожењен Александром Фјодоровном. Са њом је имао петоро деце, четири кћери и једног сина.

 

Направио је најсилнију и најмоћнију царевину на свету. И дан данас историчари сматрају да такве није било ни до његовог доласка на престо, ни после њега.

 

У његово време је Руска Православна Црква била најснажнија црква на свету. Зна се да је 1913 године у царској Русији било 1000 манастира и 67 000 цркава на целокупној територији, а Руска Црква је имала огроман утицај у Светој Земљи и била покровитељ православним хришћанима у Европи и у Африци.

 

1-1-1

 

За двадесет година његове владавине становништво Русије се повећало за око 50 милиона, односно за 40%, а природни прираштај је премашио 3 милиона годишње, што је био одраз општег нивоа благостања у друштву. Износ пореза за једног човека је 1913 године био два пута мањи у Русији него у Француској и Немачкој и више од четири пута нижи него у Енглеској.

 

1

 

Од јуна 1903 године су предузетници били у обавези да исплаћују плату и пензију повређеном раднику или његовој породици у висини 50-66 % од висине плате. Раднички синдикати су формирани 1906 године. Законом од 23 јула 1912 године у Русији је уведено обавезно осигурање радника од болести и несрећних случајева, пре свих европских држава и САД.

 

„Ваш Цар је направио тако савршено радно законодавство каквим не може да се похвали ни једна демократска земља“, рекао је тада Председник САД Виљем Тафт.

 

Рубља је, захваљујући новчаној реформи из 1897 године, почела да се покрива златом. По резервама злата, које су највеће у свету, руска златна рубља је најчвршћа валута у свету, чак и данас.

 

„Русија је, захваљујући златним резервама, дужна само цару Николају II“, рекао је С.Ј. Вите.

 

1c

 

Обавезно основно образовање је у Русији уведено 1908 године. До 1916 године је број писмених био преко 85%. Пред рат је у Русији постојало 100 универзитета са 150 000 студената, што је царевину довело на треће место у свету

 

Године 1898 је уведена бесплатна медицинска помоћ.

 

«Медицинска организација, коју су направили руски изборни органи локалне самоуправе, је била највеће достигнуће наше епохе у области социјалне медицине пошто је вршила бесплатну медицинску помоћ доступну свакоме и имала је и дубоко васпитно занчење», рекао је Швајцарац Ф.Ерисман.

 

1k

 

По броју лекара Русија се налазила на другом месту у Европи и на трећем месту у свету.

 

Употреба алкохола према глави становника је била једна од најнижих у свету. У Европи су мање пили само у Норвешкој. Број психичких болесника је на 100 000 људи 1913 износио 187 људи, а 2010 године је реч о 5598 људи у истом размеру. Број самоубиства на 100 000 људи 1912 године је износио 4,4, сто година касније 29.

 

Од 1890 до 1913 године је БДП је порастао четири пута. У периоду од 1908 до 1913 године, индустријски раст је премашио онај у САД, Енглеској и Немачкој. Држава је постала економски јака. У периоду светске економске кризе 1911 године Русија се, за разлику од других држава, налазила у развоју.

 

1f

 

Није било инфлације и незапослености.

 

На молбу САД, 1914 године је царска Русија послала Американцима 2000 руских инжињера за формирање тешке војне индустрије.

 

По темпу раста производње у то време, Русија је била на првом месту у свету. Била је један од највећих произвођача производа обојене и црне металургије, међу првима по ископавању угља и један од највећих извозника производа текстилне индустрије на планети. Била је највећи извозник житарица, лана, јаја, млека, уља, меса и шећера у свету. Принос житарица је за 30% био већи од приноса Аргентине, САД и Канаде заједно.

 

Аутомобилска индустрија је била на нивоу немачке, авиоиндустрија на нивоу америчке. Имали су један од најбољих паровоза у свету. Серија аутомобила Русо-Балт, произвођена од 1909 године, је била на светском нивоу по дизајну и по експлотационим особинама. Доказ тога су и њихови успеси на релију и на тркама на дуге стазе у Монте-Карлу и Сан-Себастијану.

 

1e

 

Познати парфем «Chanel № 5» није измислила Коко Шанел, већ руски емигрант Веригин. Моторе за фирму „Димлер“ је направио руски инжењер Борис Луцкој. Тркачки Mercedes 120PS је 1906 године допуњен радним шестоцилиндарским мотором који је такође осмислио Луцкој.

 

Изграђена је Велика Сибирска магистрала.

 

Малтене без и јединог испаљеног метка, под окриље царске Русије су ушле Северна Манџурија, Тјанцзин, Северни Иран, Урјанхајси крај, Галиција, Лавовска, Перемишљска, Тернопољска и Черновицкаја губернија, Западна Јерменија. Следи велико и брзо освајање Сибира, Казахстана и Далеког Истока.

 

1h

 

Цар никада није одбио ни једну молбу за помиловање упућену њему лично. Током његове владавине је донето и извршено мање смртних казни него што се у СССР кажњавало дневно.

 

Скратио је службу у армији на 2 године, у морнарици на 5 година.

 

За време Првог светског рата је стално одлазио на фронт, најчешће са сином. Док је Цар био на челу војске, непријатељу није био предат ни педаљ земље. Војска Николаја II није пустила Вилхелмову војску даље од Галиције и војни историчари сматрају да није било унутрашње револуције, Русија би била на корак до победе.

 

Према заробљеницима су се Руси понашали као према страдалницима. Сачувани су им чинови, награде и новчана примања, а рок у заточеништву се убрајао у стаж службе. Од 2 417 000 заробљеника током целог рата, умрло је мање од 5% њих.

 

1b

 

 

У Русији је број мобилисаних мушкараца у узрасту 15-49 година био свега 39%. У Немачкој 81%, Угарској-74%, Италији-72%, Француској 79%, Енглеској 50%.

 

Руска царска армија је била једна од најјачих армија у свету. Руска војно-ваздушна флота је оформљена тек 1910 године, а већ је имала 263 авиона и била највећа авиациона флота на планети. До јесени 1917 је број авиона порастао на 700. Војна Морска Флота је једна од најјачих у свету, а њени разарачи и бојни бродови су били најбољи на свету.

 

1j

 

На међународном скупу криминалиста, одржаном 1913 године у Швајцарској, руска истражна полиција је била призната као најбоља у свету по откривању преступника.

 

У време цара је дошло до процвата руске културе. Вртоглави успон руског сликарства, руског архитектурног зидарства, руске литературе и руске музике није имао премца нигде у свету. Познати француски писац и литерарни критичар Пол Валери је назвао руску културу са почетка ХХ века „једном од светских чуда“.

 

Цветале су философија и наука.

 

Цар Николај је био изузетно образован човек. Стекао је високо војно и високо правно образовање. Говорио је пет страних језика. Одлужио је војни рок и заслужио чин пуковника.

 

„Ви се господо о мом чину не брините, већ размишљајте о својој каријери“, одговарао би када су му замерали што себи не додели виши чин.

 

Цар се бавио спортом. Волео је гимнастику, веслање на кајаку, брзо ходање и трке коња. Зими је играо руски хокеј, био одличан пливач и љубитељ билијара и тениса.

 

1d

 

Око четири милиона рубљи похрањених у Лондонској банци, које је наследио од оца, дао је у добротворне сврхе. Његова деца су једна од других наслеђивала одећу и обућу.

 

У Тобољску, у притвору, цар је цепао дрва, чистио снег, бринуо се за врт.

 

„Кад би му дали парче земље, он би себи Русију својим рукама натраг зарадио“, забележене су речи једног од стражара.

 

1g

 

Док су спремали оптужбу против цара за издају, предложено је да се одштампају личне преписке цара и царице.

 

„Не смемо. Народ би их прогласио свецима“, гласио је одговор.

 

Убијен је у својој педесетој години живота. Кћер Олга Николајевна је имала само 23 године, Татјана Николајевна 21, Марија Николајевна 19, Анастасија Николајевна 17, а најмлађи Алексеј Николајевич свега 14 година.

 

У архивима Руске Федерације не постоји ни један једини докуменат који потврђује истинитост тврдњи о томе да се цар одрекао престола и своје Русије.

 

Ката

 

 

*Подаци и фотографије који су коришћени у тексту су преузети са различитих извора у писаној и електронској форми..

 

Тагови: ;