Црногорско Специјално државно тужилаштво одустало је од оптужбе за тероризам против 17 од 20 осумњичених српских држављана да су у изборној ноћи 16. октобра планирали упад у зграду државног парламента и хапшење премијера Мила Ђукановића. Према сазнањима “Новости”, њима се на терет ставља стварање криминалне организације, док се Братислав Дикић, бивши шеф Жандармерије Србије, Кристина Христић и Александар Синђелић (у бекству) сумњиче за тероризам у покушају.

 

sv-danilovic

 

Спектакуларна акција хапшења ненаоружаних српских држављана на дан одржавања парламентарних избора у Црној Гори подигла је на ноге све државне службе, власт, али и опозицију. Док су први указивали на “црни сценарио” који је требало Црну Гору да гурне у хаос и жртве, опозиција је од старта исказивала сумњу у “трик владајућег ДПС на дан избора”.

 

Министар унутрашњних послова Црне Горе Горан Даниловић саопштио је данас да је транскрипт пресретнутих разговора који је објављен у медијима између Дикића и Синђелића “подвала”.

 

— То би значило да је Дикић у Црној Гори, а Синђелић у Србији. Подсећам да је Дикић ухапшен ујутро на дан избора, тек што је дошао у Црну Гору. То би значило да је пет дана пре него што је дошао, он био у Црној Гори. Ја поуздано знам, а знају и специјални и врховни државни тужилац, као и председник владе, да та комуникација није постојала — тврди Даниловић.

 

 

Он је потврдио да га је специјални тужилац Миливоје Катнић обавестио током изборног дана о хапшењу двадесеторо држављана Србије због сумње да спремају терористичке акције у Црној Гори, уместо да то уради директор Управе полиције Славко Стојановић, који, према закону, њему одговара за свој рад. О томе због чега је обавестио митрополита Амфилохија о томе да се грађани не окупљају како би прославили изборни резултат у недељу увече, Даниловић каже да је ценио чињеницу да се владика налази на челу институције која деценијама завређује највеће поверење у народу.

 

— Позвао сам га због тога што сам веровао да ће његову реч послушати они који неће послушати моју. Био сам свестан да сам се као министар унутрашњих послова замерио владиној већини и да сам непопуларан у опозицији, те да не могу рећи људима: Дајем вам часну реч да не треба да изађете да славите. Надао сам се да ће уз ту моју поруку учинити то још неко. Захвалан сам митрополиту Амфилохију што је проценио да треба да пружи подршку, без обзира на то да ли је ситуација крваво озбиљна или не, да не нагађамо — казао је Даниловић.

 

 

Наводни план “терориста” био је да у време проглашења резултата на парламентарним изборима, уз употребу оружја, нападну окупљене грађане испред Скупштине Црне Горе и службенике Управе полиције, а да затим заузму просторије парламента, с намером да прогласе изборну победу одређених политичких партија и ухапсе премијера.

 

 

 

Извор

Тагови: ; ; ;