Поступајући по наредби Тужилаштва БиХ, полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) ухапсили су у понедељак десет особа на подручју Орашја под сумњом да су извршили ратни злочин над Србима у периоду од 1992. године до 1993. на подручју ове општине.

 

сипа

 

— Лишени су слободе због постојања основа сумње да су у периоду од маја 1992. до јула 1993. године, на ширем подручју Орашја, починили кривична дела злочин против човечности и ратни злочин против ратних заробљеника — наводе из СИПА.

 

 

Према информацијама из СИПА сви ухапшени ће након криминалистичке обраде у просторијама СИПА, бити предати Тужилаштву БиХ на даље поступање.

 

Незванично, ухапшени су Ђуро Матузовић, Иво Оршолић, његов брат Тадо Оршолић, Марко Доминковић, Јосо Недић, Марко Баотић, Марко Блажановић, браћа Анто и Мате Живковић и Стјепан Ђурић.

 

Како кажу у Тужилаштву БиХ, сви осумњичени се терете да су као припадници структура ХВО у Орашју, Војне полиције ХВО и полицијских структура, као и стражара у логорима и објектима за заточење, починили ратни злочин над већим бројем жртава српске националности са подручја Орашја и околних места од априла 1992. до маја 1993. године.

 

— Осумњичени се терете за злочин против човечности. Они ће након саслушања бити предати поступајућем тужиоцу који ће испитати осумњичене, након чега ће донети одлуку о даљем поступању у складу са законом — поручили су из Тужилаштва БиХ.

 

 

 

 

Извор

Тагови: ; ; ; ; ;