Док се  у Србији припремају за заједничку тактичку вежбу «Словенско- братство» у којој ће учествовати  јединице Русије, Белорусије и Србије, у суседној Црној Гори се већ одржавају НАТО маневри. Паралелно са овим маневрима је отказивање сусрета представника алијансе са представницима Русије како би се разговарало о безбедносним питањима.

58182f9ec46188df6b8b45d6

Вежбе НАТО-а имају за циљ“ увежбавање механизма одговора у случају катастрофе,поплава и хемијских напада“ преноси Ассоциатед Пресс.

 

Партнери алиајнсе у овим маневрима  су тимови из суседних земаља: Хрватске, Босне и Херцеговине, Албаније,Македоније,  као тимови из  Грузије, Украјине, САД, Аустрије, Финске и Израела. На маневрима ће учествовати преко 680 војника из земаља НАТО-а.

 

Руско Министарство одбране је 31. октобра  објавило да ће учествовати у здруженој вежби «Словенско Бротство- 2016» у Србији  и да ће послати три авиона Ил-76МД са падобранцима и више од 50 припадника војно транспортног  ваздухопловство ВКС Русије.

 

Тактичка вежба  ће се одржати од 2. до 15. новембра. У маневрима  ће такође учествовати и три оклопна возила  БМД-2,  као и беспилотна летилица «тахион» и четири теренска квардицикла АТВ за извиђање.

 

Маневри НАТО алијансе у Црној Гори су почели непосредно  после саопштења сталног представника Русије при НАТО, Александра Грушка да је алијанса одбила састанак са војним стручњацима у Москви како би разговарали о питањима безбедности у Балтичком мору. Раније је Грушко је изјавио да је акција НАТО на границама Русије погоршала безбедносну ситуацију у региону.

 

Од изласка Црне Горе из државне заједнице са Србијом, власти су започеле да раде на приближавању НАТО алијанси. 19  маја министарство спољних послова Црне Горе и представници НАТО алијансе  су потписали  протокол о приступању војном блоку.  До данас, тај документ је већ ратификован од стране парламената већег броја земаља.

 

  1. октобар, лидер социјалиста владајуће Демократске партије Црне Горе, Мила Ђукановић је изјавио да ће земља у року од неколико месеци ући  у НАТО.

Тагови: ; ;