Недим Адемовић, адвокат бившег начелника општине Сребреница Ћамила Дураковића, поднео је данас апелацију Уставном суду Босне и Херцеговине којом тражи привремену меру обуставе примене изборних резултата у Сребреници, пренела је агенција Фена.

durakovic-t

Привремена мера важила би до доношења коначне пресуде Уставног суда БиХ, а ту одлуку потписали су представници пет странака — СДА, СББ, СДП, СБиХ и ДФ.

 

Након што је Апелациони суда БиХ одлучио да одбије жалбу за поништавање избора у Сребреници, Дураковић је рекао да поштује ту одлуку, али да ће наставити правну борбу.

 

Пет лидера бошњачких странака подржавају бившег начелника општине Сребренице Ћамила Дураковића у његовим захтевима за понављањем избора у тој општини, због, како тврде, нерегуларности, али и зато јер се на том подручју «догодио геноцид над Бошњацима».

 

Они су, како преносе медији у БиХ, затражили јасан став међународне заједнице и ОХР-а о последњим догађајима у вези са изборним процесом и Сребреници.

 

«Тражимо заштиту жртава геноцида на подручју Сребренице на које се врши недопустив притисак укључујући и увреде од владе и Скупштине РС које су својом задњом одлуком одликовале творце геноцида и пресуђене ратне злочине», наводе бошњачки лидери.

 

«С обзиром на то да је Сребреница подручје на коме је у периоду од 1992. до 1995. извршен геноцид над Бошњацима, а да је током избора дошло до најозбиљнијих кршења закона, наша је обавеза као председника странака да станемо у заштиту права на слободне и фер изборе, као и против било чије дискриминације», поручују они.

 

На локалним изборима одржаним 2. октобра у БиХ, Дураковић је изгубио изборе од заједничког кандидата српских стрнака Младен Грујичића.

 

Потписници овог писма су Бакир Изетбеговић (СДА), Фахрудин Радончић (СББ), Нермин Никшић (СДП), Жељко Комшић (ДФ) и Амер Јерлагић (СБИХ).

 

Од Дураковића очекују да настави са правном борбом за доказивање истине о свим неправилностима Центране изборне комисије БиХ који се односе на изборе у Сребреници.

 

«Очекујемо да не улази у било какве преговоре о формирању власти до окончања судског процеса, а да се представници свих политичких странака у Сребреници обавезују на сарадњу. Очекујемо да се о свим догађајима на подручју Сребренице благовременим писаним путем информише председнике странака и целокупну јавност», наводи се у писму.

 

 

РТС

Тагови: ; ;