Главни штаб естонских одбрамбених снага саопштио је да је авион Ан-148 руских пограничних снага, наводно, нарушио ваздушни простор те земље.

 

1486078629572a05d267d74431793009_v4_big

 

Првог новембра у 9.33 у ваздушни простор Естоније без дозволе је ушао авион пограничних снага Руске Федерације Ан-148, саопштио је естонски штаб.

 

«Нарушавање ваздушног простора догодило се у близини острва Вајндло, а авион је у ваздушном простору Естоније остао око један минут», саопштио је штаб.

 

 

У саопштењу се додаје да је авион имао укључен примопредајник и представио је план лета као и да у време нарушавања Ан-148 није био у радио-контакту са контролом ваздушног саобраћаја Естоније, преноси Спутњик.

 

Према подацима естонске војске, руски амбасадор у Талину позван је у Министарство спољних послова Естоније, где су му уручили протестну ноту.

 

Министарство одбране Русије је више пута саопштавало да се сви летови руског ваздухопловства изводе у строгом складу са међународним прописима о коришћењу ваздушног простора изнад неутралних вода, без нарушавања граница других држава, наводи Спутњик.

 

 

 

 

(Танјуг)

Тагови: ;