Међународни кривични суд у Хагу ће можда покренути истрагу о могућим ратним злочина и злочинима  против човечности у Авганистану, за које постоји вероватноћа да их је починила америчка војска, пише часопис „ Спољна политика“, позивајући се на своје изворе.

1480423058

По писању часописа, тужилац Међународног кривичног суда (МКС) Фато Бенсоуд ће покренути истрагу у наредних неколико недеља, што ће се нај вероватније десити после председничких избора у САД. Према часопису, амерички званичници  су недавно посетили Хаг како би разговарали о могућем почетку истраге и изразили забринутост у вези њега.

 

Речено је да су истражитељи у више наврата скренули  пажњу на злостављање затвореника од стране америчких војника у Авганистану између 2003. и 2005. године  у вези чега власти Сједињениих  Држава нису предузеле одговарајуће мере.

 

У извештају МКС за прошлу годину је  објављено да су  «наводни  злочини почињени са посебном окрутношћу које подрива основно људско достојанство жртава.»

 

Бенсоуд  може, према часопису, да спроведе истрагу о инциденту  везаном за ваздушни напад америчког ваздухопловства на «Лекаре без граница» у Кундузу, у ком је убијено више десетина људи. Овај напад се догодио почетком октобра 2015. Чак и ако се истрага почне, није познато да ли ће тужилац икада оптужити Американце.

 

«То ће захтевати много више доказа од оних која је тренутно тужилаштво има» — пише Спољна политика.

 

МКС, по правилу, у току истражног поступка не разговора са сведоцима, не прикупља њихове  исказе и не бави се судском стручности.

 

Однос између Међународног кривичног суда и Вашингтона је  доживео тешка времена током првог мандата Џорџа Буша, међутим, током протеклих година дошло је до значајног побољшања у односима . Ипак, Сједињене Државе нису постали члан МКС, и стога амерички држављани не спадају у надлежности тог органа.

 

Амерички војници ушли су у  Авганистан 2001.са циљем да збаце режим групе «Талибан» и да се боре против терориста, «Ал-Каиде», који је пронашла уточиште у тој земљи. Било је планирано да ће трупе бити потпуно повучене 2014., али је  Кабул тражио дозволу за останак контингента  из разлога помоћи локалним снагама безбедности.

 

 

 

Тагови: ; ; ;