На низу гробница, углавном православних, на градском гробљу у Книну налепљена су обавештења о неплаћеним рачунима за гробну накнаду с претњом «деложацијом» покојника, пишу данас хрватски медији.

 

groblje-knin-2

 

У обавештењу фирме Чистоћа и зеленило наводи се да одређено гробно место «нема евидентираног корисника у гробном очевиднику и положајном плану гробних места и гробница и да за исто није плаћена гробна накнада 10 (десет година)», преноси Вечерњи лист на сајту писање портала Трис.

 

«На основу те чињенице, а у складу са чланком 14 Закона о гробљима, ово гробно место сматра се напуштеним и може се поновно доделити на коришћење», пише у обавештењу.

 

Портал Трис истиче да су обавештења неселективно лепљена и на гробове корисника чије породице уредно плаћају гробну накнаду, па тако преноси сведочење једног мушкарца који је посетио книнско гробље.

 

Он је рекао и да у таквом потезу «види настојање једне јавне институције да избрише све трагове постојања Срба у Книну», а порталу је послао фотографије «наружених» гробова и потврде о плаћеној гробној накнади за породичну гробницу на којој је нашао претњу.

 

«Случајно или не, обавештења се налазе углавном на гробовима православаца», преноси портал.

 

Фирма Чистоћа и зеленило није одговорила на питање портала о том случају.

 

 

НОВОСТИ

Тагови: ; ;