Нови директор Војнообавештајне агенције (ВОА) је пуковник Зоран Стојковић, док је његов претходник бригадни генерал Славољуб Дабић пензионисан, саопштило је Министарство одбране.

pukovnik-zoran-stojkovic

До промене у врху ове тајне службе дошло је у незгодном тренутку, у време од стране званичника неуобичајене критике рада безбедносних служби у вези оружја пронађеног у близини породичне куће премијера Александра Вучића, иако је ВОА само посредно задужена за безбедност премијера — преко размене информација у Бироу за координацију служби безбедности.

 

Вероватно да би предухитрило спекулације, Министарство одбране је објавило за овакве прилике неуобичајено саопштење са насловом „Редовна примопредаја дужности директора Војнообавештајне агенције”, све са напоменом да је генерал Дабић испунио све законске услове за пензију, као и да му је у четвртак у Великој ратној сали Старог генералштаба приређен свечани испраћај.

 

Наведено је да је свом наследнику на челу ВОА, иначе досадашњем заменику директора, током протеклих месец дана предавао дужност и да је тај процес сада завршен. Ко је нови директор ВОА, службе која је задужена за прикупљање информација у иностранству, у чијем саставу су иначе и војни аташеи?

 

Пуковник Стојковић је рођен 1969. године у Новом Месту у Словенији. Завршио је Војну гимназију и Војну академију. Каријеру је почео као трупни официр пешадије, а наставио је на Војној академији и то на Катедри војнообавештајне службе при Школи националне одбране. Затим прелази у ВОА, почиње као референт а затим је био начелник одсека са страним службама и начелник одсека за праћење тероризма у аналитици.

 

Завршио је Командно-штабно усавршавање, а занимљиво да је службено у дужем периоду боравио у САД и у Русији. Стојковић, који говори енглески и руски, у Америци је похађао Генералштабно усавршавање при Националном универзитету одбране САД, док је у Русији обављао дужност војног аташеа, односно изасланика одбране Републике Србије у Руској Федерацији.

Извор Политика

 

Тагови: ; ;